For at i det minste våre lesere skal vite litt om hvordan nyheter finner veien til førstesidene i andre medier, kommer her et innblikk i noe som kan gi alle et ekstra strømprissjokk. Det handler litt om atomreaktoren i Oskarshamn, men mest om norske politikere og norske mediers ufattelige evne til å bli overrasket.

Fredag morgen kl. 08.54 publiserte Document denne saken av vår faste medarbeider i Sverige, Helena Edlund:

Sverige: Skadet reaktor kan føre til enda dyrere strøm

I dag er det jeg som har nyhetsvakt på formiddagen, og jeg skvatt litt da jeg nettopp fikk se dette på NTB:

Som dere ser, lenker NTB til Aftenposten. De publiserte sin sak (Skade på svensk atomkraftverk kan forverre strømprisene) første gang kl. 14.51 fredag. Saken ble så oppdatert vel en halvtime senere. Aftenposten har, i likhet med oss, hentet nyheten fra svenske medier, og de har også snakket med Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight:

– Dette med at vi når maksproduksjon, vil trolig skje nå kommende mandag. Vi er allerede i en presset situasjon. En hendelse kan få ekstreme utslag. Får vi kraftpriser på flere tusen euro pr. megawatt-time, kan vi fort få priser til forbruker på kanskje 10 kroner pr. kilowattime for en enkelttime, sier Lilleholt.

Hvis Norge når maksimalgrensen for produksjon og ikke har nok kraft til å dekke både forbruk og eksport, kan en hendelse som stengning av Oskarshamn være dråpen som får begeret til å renne over.

Akkurat den dråpen tror vi våre oppmerksomme lesere har vært oppmerksom på lenge nå. Vår faste kommentator Kent Andersen har varslet om dette i årevis (slå opp alle hans artikler her), og hans bok Klima – Antiklimaks er sendt samtlige stortingsrepresentanter og samtlige ordførere i landet. Men det er mange som ikke vil se, høre eller forstå.

Les også:

Leder av energi- og miljøkomiteen: Vi så ikke helt de høye strømprisene komme

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.