(S)kamløsheten fortsetter. Tirsdag presenterte Magdalena Andersson den nye svenske regjeringen – og det er vanskelig å tolke utnevnelsene som noe annet enn en langfinger opp i ansiktet på det svenske folket.

Hvordan straffer for eksempel en sosialdemokratisk statsråd seg selv? Svaret på det spørsmålet er at det ikke er mulig. Hvis du i tillegg har en BFF som er valgt til Sveriges Første Kvinnelige Statsminister, er det ingen grenser.

En nærmere titt på hvilke statsråder Magdalena Andersson har utnevnt til sin regjering, viser at nepotisme og lang og tro tjeneste for Partiet ser ut til å være de viktigste rekrutteringskriteriene for plassene rundt kjøttgryta med makt og evige privilegier. Kompetanse utgjør det uansett ikke.

Les mer: (S)kamløsheten fortsetter med Magdalena Andersson

Les mer: Totalt kaos i Sverige: Andersson går av som statsminister samme dag hun ble utnevnt

Kritisert av KU – nå minister igjen

Se bare på Sveriges nye miljø- og klimaminister Annika Strandhäll. Hun var statsråd og leder av Socialdepartementet 2014–2019, trygdeminister 2014–2017 og 2019 og sosialminister 2017–2019. Strandhäll ble i 2019 kritisert av Konstitutionsutskottet for mangel på kommunikasjon og dokumentasjon etter oppsigelsen av den svenske Försäkringskassans generaldirektør Ann-Marie Begler. Strandhäll trakk seg kort tid etter.

Men dét var ingen hindring i det hele tatt da Magdalena Andersson skulle dele ut nådene.

Det var heller ikke det faktum at Strandhäll viste seg å ha ikke mindre enn ni (!) saker hos Kronofogden, etter å ha ignorert å betale regninger for blant annet bredbåndsabonnement og fylling av vann i en infinity-pool. Strandhäll forsvarte seg med at hun hadde det «ekstremt travelt» og at hun «ikke hadde kontroll».

Les også: Sveriges nye miljøminister helt kunnskapsløs om landets kjernekraftverk

Du kan skrive en hel artikkel med fokus på hvor ekstremt provoserende dette er. Hvordan kan en statsråd med en lønn på over 1,5 millioner svenske kroner per år ikke klare å styre sin privatøkonomi, når folk med lave og middels inntekter klarer det?

Men i dag er Annika Strandhäll, som ikke holder styr på sin egen bredbåndsregning, miljø- og klimaminister. Det betyr at hun er ansvarlig for – hold deg fast nå! – bærekraftig utvikling, miljølovgivning, miljøteknologi og forskning, naturvern, strålevern og atomsikkerhet, kjemikalier og kretsløp, vann og hav og miljøkvalitetsmål.

Risikerte rikets sikkerhet – nå minister igjen

En annen person med en lang liste av saker hos Kronofogden, er Anders Ygeman. Ygeman hadde i sin tid som SSU-formann et 30-talls anmerkninger hos Kronofogden. I tillegg leide han en villa videre til et kollektiv som vandaliserte huset. Anders Ygeman sluttet å betale husleien og nektet å betale erstatningen. Da saken til slutt havnet i tingretten, valgte Ygeman å avstå fra å møte opp der. Håndverkerne som eide villaen, satt igjen med gjeld på livstid.

Anders Ygeman var innenriksminister i perioden 2014–2017. Han gikk av i juli 2017 etter at det ble klart at han i over ett år hadde visst at det hadde vært så alvorlige mangler ved Transportstyrelsens IT-anskaffelse at utenlandske makter fikk tilgang til blant annet hele det svenske førerkortregisteret. Ygeman hadde ikke informert statsministeren om dette. I januar 2019 gjorde Ygeman comeback i regjeringen, men denne gangen med tittelen energi- og digitaliseringsminister.

Etterforskes for seksuell trakassering

Tomas Eneroth ble utnevnt til infrastrukturminister i 2017, og i 2018 var han en av statsrådene som lot seg fotografere iført slips under #MeToo. Men da det ble klart at Eneroth nå også er Magdalena Anderssons infrastrukturminister, protesterte anonyme S-kvinner fra partidistriktene, fordi Tomas Eneroth nå etterforskes for seksuell trakassering mot en kvinnelig partikollega.

I brevet med tittelen «Vi tolererar inte Eneroth» skriver kvinnene at «män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering». Men det har de, tilsynelatende, i regjeringen til Sveriges første kvinnelige statsminister. Kvinnene som protesterte mot Eneroth, turte heller ikke å signere brevet med navn – de var redde for represalier …

«Flyktingar kan ge Sverige superekonomi»

Eller hva med Sveriges nye handels- og industriminister, Karl-Petter Thorwaldsson? Han var LOs formann under flyktningkrisen, og i 2015 uttalte Thorwaldsson at flyktninger var en gullgruve for Sverige. Flyktninginnvandring ville gjøre Sverige «rikest i Europa», vi ville bli en «superøkonomi» med 4 til 5 prosent årlig vekst.

Hvordan det gikk, er kjent globalt i dag – men denne mannen får nå ansvaret for Näringsdepartementet.

Justisministeren som hater ytringsfriheten

Men jeg har spart det beste til sist: Morgan Johansson. Den tidligere justis- og migrasjonsministeren har, med kamphundens vanvidd, viet sine år ved makten til å bekjempe og begrense innbyggernes ytringsfrihet, samtidig som han har gjort sitt ytterste for å forsinke og endre alle effektive tiltak for å bekjempe terrorister. Når han har noen minutter til overs, vier han seg til Twitter – ikke sjelden har han angrepet journalister og privatpersoner fra ministerkontoen sin.

Det er den kjepphøye Johansson vi har å takke for at vanlige, ikke-kriminelle svensker i dag kan få hjemmet sitt avlyttet av staten og datamaskinen kapret av trojanere som er plantet av myndighetene. Takket være Johansson kan journalisten som kan antas å planlegge publisering av informasjon som skader Sveriges forhold til fremmede makter, dømmes til syv års fengsel. Takket være Johansson har ethvert forslag om å handle kraftfullt mot IS-terrorister og kriminelle utenlandske statsborgere blitt motvirket.

Det er nok ingen overdrivelse å si at Morgan Johansson har vært både den mest skadelige ministeren for Sveriges sikkerhet, og den mest upopulære blant innbyggerne. Men han klarer å klamre seg til taburettene og posisjonene, og Magdalena Andersson har nå takket ham ved å gi ham økt autoritet – i den nye regjeringen er Morgan Johansson både justis- og innenriksminister. Det betyr at han er ansvarlig for nesten hele Sveriges sikkerhet.

På sin Twitter-konto presenterte Morgan Johansson oppgaven sin slik:

Å utnevne Morgan Johansson, og også gi ham utvidede fullmakter, er en langfinger overfor enhver forkjemper for demokratiske friheter og rettigheter i Sverige. Samtidig er det et oppmuntrende klapp på skulderen til alle ekstremististene som driver rekruttering i de «utsatte områdene» og et tydelig signal om hvilke valgkretser Socialdemokraterna ønsker å holde tritt med.

Gud hjelpe oss alle!

Min korte oppsummering er derfor følgende: Gratulerer da, Sverige! Dette blir garantert bra. Eller kanskje ikke …

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.