Finansmannen Øystein Stray Spetalen er en av mange som forsto at strømkabler til utlandet ville føre til høye priser. Allerede i 2014 var han villig til å vedde en milliard kroner med sjefen for Agder Energi om at strømprisene kom til øke med mer enn et par øre.

Selvsagt fikk Spetalen rett. Man tjener ikke milliarder av kroner i aksjemarkedet uten å forstå grunnleggende økonomi, som at økt etterspørsel etter et knapphetsgode presser prisene opp i et fritt marked.

Spetalen er som vanlig lite imponert over våre myndigheter.

– Dette er en nasjonal katastrofe for Norge, sier Spetalen til Klassekampen.

På Stortinget jobber de politiske klovnene desperat for å finne ad hoc-løsninger. Det ene forslaget er dummere enn det andre. Først snakket flere partier om å øke bostøtten for de sårbare. Dette vil i stor grad kun øke presset på middelklassen, og øke kostnadene som påføres oss ved en destruktiv innvandringspolitikk.

Andre partier foreslår å gi noen tusenlapper til hver familie. Men hva hjelper det med 2-3000 kroner når kostnadene øker med det tidobbelte?

Hvorfor er det ingen på Stortinget som evner å bruke en kalkulator?

– Matta er enkel. I dag har Norge et kraftoverskudd på omtrent 14 terawattimer, sier Spetalen.

Han viser til at de nye strømkablene til Tyskland og Storbritannia har en maksimal eksportkapasitet på 12,2 TWh hver, ifølge E24.

– Da har ikke Norge kraftoverskudd lenger. Da er det europeiske priser. Når politikerne ikke setter seg inn i regnestykket og åpner øynene, da må folk åpne lommeboka.

Norge er et kaldt land, og hele bosetningsmønsteret er basert på billig strøm. Når det er kaldt blåser det lite, derfor er alle milliardene (og all ødelagt natur) som våre ledere har ofret i det «grønne» vindkraftskiftet helt bortkastet. Og regjeringen forsøker å blidgjøre folket ved å hive noen smuler i vår retning.

Les også: Staten gir smuler i støtte, håver inn penger på strøm

Vi ledes av skruller, sier vår redaktør. Spetalen bruker litt andre ord.

– Vi har dessverre fått inn en kunnskapsløs gjeng. De som har sittet i regjering de siste 10 årene har glemt det viktigste, nettopp forvaltningen av krafta vår.

Hans forslag er å innføre en petroleumsskatt på 78 prosent på all kraft som eksporteres. Så må Norge melde seg ut av Acer, og kutte båndene til EU.

– Den største faren for middelklassen og individet er EU. Det fratar Norges selvstyre. EU er ekstremt antidemokratisk og det må folk skjønne.

De høye strømprisene kan ødelegge fremtidsmulighetene for unge mennesker fra familier som ikke har så god råd. Dette kan forsterke klasseskillene i Norge.

Spetalens barn vil selvsagt klare seg, han er tross alt blant Norges rikeste. Men Spetalen forstår hvor skadelig en slik utvikling vil være for samfunnslimet i en nasjon som allerede er splittet.

Når folk blir fattige nok, når folk som faktisk jobber ikke har råd til å holde varmen, betale huslånet og sørge for nok mat til barna sine, da kan det ende i opptøyer.

Det er trist å måtte si det. Men vår politiske ledelse er våre verste fiender.

– VI HAR DESSVERRE FÅTT INN EN KUNNSKAPSLØS GJENG 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.