Øystein Stray Spetalen uttalte seg allerede i 2014 sterkt kritisk til byggingen av strømkablene til Tyskland og England. Spetalen mente kraftprisen ville øke kraftig. Dette var han villig til å vedde en milliard kroner på.

– Jeg ser at kraftselskapene mener jeg tar feil og at strømprisen kun vil øke med 2–3 øre fra dagens nivå. Spør Tom Nysted i Agder Energi om jeg kan utstede en call opsjon på to øre spread i ti år med strømpris Norge mot Tyskland/England på en milliard kroner, skrev Spetalen i en sms til Dagens Næringsliv.

Spetalen var altså villig til å vedde en milliard kroner på at Tom Nysted, tidligere konsernsjef i Agder Energi, enten løy eller tok grovt feil da han sa at strømprisene kun ville øke med to-tre øre etter at kablene var i drift.

Spetalen la til:

– Han mener jo at strømprisen ikke vil stige, så han må da være villig til å gi den. The proof of the pudding is in the eating.

Men Nysted var ikke villig til å ta utfordringen.

– Nei, det blir for populistisk. Men vi har altså, som en av få, tatt et svært langt bet med industrien, og vi tror dette blir bra både for oss og for Hydro, sa han.

For Agder Energi hadde inngått en langsiktig avtale med Hydro, som varer fram til 2030. Dette koster nok energiselskapet dyrt, men det plager neppe Nysted, som gikk av som konsernsjef i 2019, i god tid før kablene var en realitet.

Men Spetalen insisterte:

– Det er spread før og etter kabel jeg tar milliardveddemålet på. Nysted vet godt at prisen kommer til å stige kraftig når kabelen kommer. Hyggelig for kraftselskapene, trist for industrien og forbrukerne, svarer Spetalen.

Dette gad ikke Nysted svare på.

– Nei, har ikke tid til å tulle.

Før han gikk av som konsernsjef sa Nysted at energibransjen måtte satse på innovasjoner, ikke fusjoner, etter et mislykket forsøk på å fusjonere Agder Energi med Skagerak Energi.

Han mener bransjen ikke bare er inne i et grønt skifte, men også er på full fart inn i et digitalt skifte.

-Derfor tenker vi nå i mye større grad på å finne partnere og å få på plass eierskap med teknologibedrifter inn i en tradisjonell energibransje.

Grønt skifte, digitalt skifte. Høres fint ut. Men strømpriser hadde han ikke kontroll på. Eller så visste han hva som ville komme, og regnet kjølig ut at Agder Energi selvsagt ville håve inn på de høye prisene.

Men Nysted var uansett heldig som ikke inngikk et veddemål mot Spetalen.

Vil vedde én milliard om strømprisene 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.