Gulrøtter i en åker på Brusand på Jæren. Foto: Carina Johansen / NTB.

Grønnsaksbonde Asbjørn Stokkeland på Jæren i Rogaland pløyde fredag ned 80 tonn gulrøtter etter tidligere advarsler om slike konsekvenser uten mer økonomisk hjelp til landbruket. Like etter kom kunngjøringen om at regjeringen øker strømstøtten.

Stokkeland synes det hele er veldig leit, melder NRK Rogaland. Hadde beskjeden kommet litt før, ville nedpløyingen ha vært unngått.

Den største gulrotbonden i Norge pløyde i dag med tungt hjerte ned 80 tonn gulrøtter. Så kom beskjed om økt strømstøtte.

– Det føles helt forferdelig, jeg gråter nesten her jeg står. Det er helt tragisk.

Bønder på Jæren hadde helt siden august advart mot at de ikke ville få råd til å lagre grønnsakene på grunn av de høye strømprisene, og at nedpløying ville bli resultatet.

Tidligere i september fortalte Stokkeland selv om dramatisk økte strømregninger. Uten økt strømstøtte kan det bli vanskelig å finne lagringsgrønnsaker i butikken i vinterhalvåret, sa gulrotprodusenten.

Selv var han pessimist:

Stokkeland trodde han ikke kom til å få en eneste krone ekstra.

Det skapte frykt for å måtte pløye ned nærmere 1000 tonn gulrøtter på sikt.

Men så har altså regjeringen funnet ut at det er på tide å gi landbruket økt strømstøtte:

Fredag ettermiddag kom beskjeden at regjeringen øker strømstøtten til jordbruket.

Dagens øvre grense på 20.000 kWt per måned økes til 60.000 kWt. Ordningen gjelder ut året – fra og med oktober og ut desember. Bøndene får en månedlig utbetaling.

Stokkeland bruker mer enn 80.000 kWt, men kommenterer at nyheten i seg selv er gledelig. Likevel løser ikke det bransjens problemer på sikt, mener han.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.