Illustrasjonsfoto: Bente Haarstad.

Thor Ove Vistnes produserer kyllinger på Randaberg på Jæren, men tjener nesten ingenting med dagens energipriser. Derfor vil han legge ned driften, melder NRK Rogaland.

– Det er vemodig. Neste fredag kan bli siste gang jeg får inn kylling her.

Produksjonen krever et kontinuerlig strømforbruk, men elektrisitet er ikke det eneste som er blitt dyrere:

– Jeg kan ikke skru av strømmen når det er dyrt, den må stå på. Og så har gassprisen doblet seg, og nå har vi også fått beskjed om at kraftfôrprisene stiger, for kraftfôr er laget av blant annet gass. Så nå løper utgiftene løpsk, sier han.

Grossisten tilbyr noe høyere priser, men det strekker ikke til:

På grunn av strømprisene tilbyr Den Stolte Hane 33 øre mer per kylling til sine bønder, i en avtale som ble inngått i desember.

En hån, mener Vistnes, som krever 80 øre ekstra for å dekke utgiftene.

15 andre lokale produsenter i samme bransje vurderer også å innstille produksjonen, forteller Vistnes til NRK. Kyllingprodusent Jarle Hole omtaler situasjonen som «seigpining».

En bransjetalskvinne bekrefter at det er tøffe tider:

Hole og Vistnes får støtte fra nestleder i Norsk Fjørfelag, Tone Steinsland.

– Det er en fortvila situasjon våre medlemmer står i, og vi har full forståelse for at de sier ifra. Vi har også sagt ifra, både til staten og i media, om at bonden kan ikke stå med disse kostnadene aleine, sier nestlederen.

Også på Sørlandet er det tøffe tider i landbruket. Flere bønder vurderer å legge ned eller trappe ned, sier Knut Erik Ulltveit, som er leder for Bondelaget i Agder, til NRK Sørlandet. Prisene på strøm, drivstoff, kunstgjødsel og byggematerialer oppgis som årsaker.

– Her på garden produserer eg vel middagen til rundt 600–700 nordmenn. Berre på kunstgjødsel har kostnaden auka med 150.000 kr for meg. Når eg då fortel at eg i fjor dreiv i null, så blir det minus neste år, seier Jørund Kvaale Hansen (39) i Bygland.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.