Strømmen skal bli dyrere. Nettleien skal opp. Og det er ingen selvfølge at det er strøm i kontakten.

Det er den dystre spådommen NVE kom med på den årlige konferanse for hele kraftbransjen i forrige uke. I løpet av dagen ble det snakket om at Norge trenger mye mer strøm på veldig kort tid, skriver Nettavisen.

Det ble snakket helt åpent om at dagens selvfølgelighet om at det er strøm i kontakten, ikke var så selvfølgelig fremover:

– Vi er sannsynligvis det landet i Europa som er minst opptatt av effektbalanse. Vi har hatt masse vannkraft. Vi er veldig vant til at vi ikke får effektknappet i Norge, men det kan vi få, sa Tom Tellefsen i Statnett.

Han spurte salen full av strømselskaper om hvor mange som hadde planer for å håndtere en slik situasjon.

Det var forbausende stille.

Staten forbereder nå bedriftene på at de i fremtiden bare kan produsere når man klarer å produsere nok strøm.

Tidligere på dagen hadde NVE lagt fram en tykk rapport, hvor NVE uttrykker bekymring for konsekvensene av å bygge mer vind og solkraft – og kanskje spesielt store mengder havvind.

De advarer samtidig om en kraftig økning i nettleien.

Årsaken er at de siste årene har det kommet inn mye mer sol- og vindkraft. Dette kalles uregulerbar kraft. Det betyr enkelt at været styrer hvor mye strøm som produseres, ikke behovet.

Solcellene produserer når det er nok lys, og produksjonen varierer med skydekket. Vindturbinene lager mye strøm når det blåser mye, lite når det blåser lite – og ingenting når det er vindstille.

Så langt har dette vært veldig enkelt for Norge å håndtere: Vi har vannkraften som kan tilpasse seg både forbruket, og den ujevne produksjonen.

Problemet blir derimot betydelig større jo mer sol og vind som installeres.

«En større andel uregulerbar kraftproduksjon vil gi utfordringer for driften av kraftsystemet. Raske endringer i produksjonen kan gjøre det krevende for de som drifter kraftsystemet å opprettholde øyeblikkelig balanse mellom forbruk og produksjon», skriver NVE.

Nederland: 7000 bedrifter venter på strøm. Regjeringen vil tvinge nærings­livet til å spare

For å bøte på dette så må man ha stående kraftverk klare som kan dekke opp når sol og vind svikter, og de utgiftene får du over nettleien.

Dette er ikke snakk om småbeløp. Ifølge NVE har kostnadene for dette i EU nesten tredoblet seg på fire år – fra omtrent 2,6 til 7,3 milliarder euro.

Og jo mer sol og vind som bygges for å dekke kraftbehov, jo mer backup-kapasitet må stå klar.

Regjeringens satsing på havvindparker, slaktes av NVE.

I tillegg til at det er ekstremt dyrt å bygge disse vindparkene, så er problemet at NVE regner med at havvind-selskapene vil tjene mye mindre per kWh enn gjennomsnittlig pris. Spesielt ille blir det hvis det bygges såkalte «hybridkabler», der strømmen kan sendes til flere land.

Analyser viser at vannkraft er omtrent dobbelt så mye verdt.

«Gitt de oppnådde prisene vi får i analysen, vil det være behov for en betydelig kostnadsreduksjon for at havvind skal være lønnsomt uten subsidier», påpeker NVE, som i tillegg kommer med en kraftig advarsel:

«Dersom utbygging av havvind og annen fornybar kraftproduksjon må subsidieres, og de i tillegg medfører økte systemkostnader, vil de samlede kostnadene ved å bygge ut et fornybart kraftsystem kunne bli betydelige.»

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.