Avtroppende klima- og energiminister Rob Jetten vurderer «uortodokse tiltak» for å løse problemene med å forsyne nederlenderne med strøm. 

Efter i årevis å ha lovet borgerne «nesten gratis» vind- og solenergi en nu strømnettet sprengt og det er i mange regioner lange ventelister for nytilkobling. For å løse problemene vurderer regjeringen å pålegge næringslivet å bruke mindre strøm i såkalte spissbelastningsperioder.

Grønn strøm

Klimaministeren som representerer det grønnvenstre partiet D66 og som 30-åring ble valgt inn i parlamentet med slagordet «For et rent klima», påstår seg lykkelig for at stadig flere husholdninger og bedrifter skifter til såkalt grønne energiformer, men «det legger et enormt press på strømforsyningen» og han erkjenner at landet ikke er forberedt på den omstillingen de er inne i: 

– Til tross for tidligere tiltak og nye, store investeringer fra nettselskapenes side, er strømnettet stadig presset til sine ytterste grenser.

7000 bedrifter venter på strøm

På landsbasis står nesten 7000 bedrifter på venteliste for å bli koblet til strømnettet. For å krympe ventelistene ønsker regjeringen å pålegge bedriftene å bruke mindre strøm i spissbelastningsperiodene.

Myndighetene planlegger også at husholdningene i fremtiden skal installere «smarte» varmepumper som via fjernstyring kan skrus av eller ned for å spare strøm i spissbelastningsperiodene: 

– I husholdningene vil smarte, styrbare varmepumper og ladestasjoner bli fremtidens norm. Det vil redusere belastningen på strømnettet i spissbelastningsperiodene. For å gjøre husholdningene mere bærekraftig har regjeringen forpliktet seg til å utvikle nye standarder og sertifiseringer. For offentlige ladestasjoner vil fleksibel lading bli en standard.

– Regjeringen sviktet

De Nationale Pruttelaar er ikke imponert over hva Ruttes regjering får til med landet sitt:

– Hvilket totalt svik av Rutte 4-kabinettet! Å få alle til å droppe gassen for så å komme til den konklusjon at elektrisitetsnettet ikke kan håndtere en forutsigelig ekstra efterspørsel efter strøm. Ufattelig! Det er hva blind idealisme fører til.

 

Kjøp Kents bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.