Antallet nederlandske bedrifter og institusjoner som venter på å bli tilknyttet strømnettet har økt med 50 prosent på bare et halvt år, fra 6000 ifjor sommer til 9400.

Nu også skoler og idrettslag

Økningen i antall forespørsler om strømtilkobling som leverandørene ikke klarer å holde tritt med, kommer ikke lenger bare fra bedrifter som kobles av gassnettet. Nu havner også skoler og idrettslag på en stadig lengre venteliste, skriver De Volkskrant

– Nesten gratis vind- og solenergi

Avtroppende klima- og energiminister Rob Jetten vurderer – efter i årevis å ha lovet borgerne «nesten gratis» vind- og solenergi – «uortodokse tiltak» for å løse problemene med det nederlandske strømnettet. 

Nettet er sprengt og i mange regioner er det enorme ventelister for nye tilkoblinger. For å løse problemet vurderer regjeringen å pålegge selskaper å bruke mindre strøm i spissbelastningsperiodene; «rushtiden».

Nytale

At myndighetene feiler kamufleres med positivt ladede begreper. De har planer om å gjøre «smarte varmepumper» og «fleksible ladestasjoner» til fremtidens «bærekraftige» norm. Disse vil kunne fjernstyres sentralt, eventuelt kobles helt ut i den såkalte rushtiden: 

– I husholdningene vil smarte, styrbare varmepumper og ladestasjoner bli fremtidens norm. Dette vil redusere belastningen på strømnettet i rushtiden og gi rom for å gjøre det enkelte hjem mere «bærekraftig». 

Fra Studentersamfundet til regjeringen

Klimaministeren representerer det grønnvenstre partiet D66. Som 30-åring ble han valgt inn i parlamentet med slagordet «For et rent klima». Han påstår seg lykkelig for at stadig flere husholdninger og bedrifter skifter til såkalt grønne energiformer, men «det legger et enormt press på strømforsyningen» og han erkjenner at landet ikke er forberedt på omstillingen de er inne i: 

– Til tross for tidligere tiltak og nye, store investeringer fra nettselskapenes side, er strømnettet stadig presset til sine ytterste grenser.

Nederland: 7000 bedrifter venter på strøm. Regjeringen vil tvinge nærings­livet til å spare

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.