Solcellepaneler og varmepumper er avhengig av å være tilkoblet strømnettet for å fungere, men det er ikke mulig i store deler av Nederland. Årsaken er at utfasingen av fossile energikilder overbelaster strømnettet.

Fem til ti år fra balanse

Så mange bedrifter har på grunn av energikrisen investert i solcellepaneler, at nettoperatøren Enexis er «oversvømmet» av henvendelser.

– Ventelisten er tredoblet siden september. Det er en tsunami av henvendelser og den er nesten umulig å jobbe imot. Vi trenger fem til ti år på å tømme ventelistene, sier selskapet til De Telegraaf.

Landet ikke forberedt 

Avtroppende klima- og energiminister Rob Jetten som representerer det grønnvenstre partiet D66, påstår seg lykkelig over at husholdninger og bedrifter skifter til såkalt grønne energiformer, men «det legger et enormt press på strømforsyningen» og han erkjenner at landet ikke er forberedt på omstillingen de er inne i: 

– Til tross for store investeringer er strømnettet stadig presset til sine ytterste grenser.

Frykter stor strømmangel fra 2030

Nettselskapet TenneT som ifjor måtte stenge ned strømnettet i tre regioner på grunn av overbelastning og idag har flere provinser tegnet inn på sitt «problemkart», frykter stor strømmangel fra 2030 og fremover på grunn av avhengighet av lunefull grønn energi.

Til tross for det overbelastede strømnettet ønsker Jetten å innføre kraftige avgiftsøkninger på gass.

Klimaministeren ber om det umulige

Parlamentarikeren Silvio Erkent er bekymret: 

– Hvis vi ber bedrifter og husholdninger om å gå bort fra naturgass, må det være plass i strømnettet til det. Ellers ber klimaministeren om det umulige.

Nederland: 7000 bedrifter venter på strøm. Regjeringen vil tvinge nærings­livet til å spare

 

 

Kjøp Kents bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.