All strøm fra private solcellepanel er skattepliktig, slår Skatteetaten nå fast. – En sjokkerende skattebombe, sier NHO-foreningen Nelfo.

Skatteetaten sier at alle boligeiere som har solcelleanlegg, skal betale skatt på all strøm som leveres til nettet, skriver Dagbladet Børsen.

– Skatteetaten har kommet med en helt ny tolkning når det gjelder privates kjøp og salg av kraft. Den mener vi er helt feil, sier fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i Nelfo.

Skattesatsen skal være på 22 prosent. Ifølge Strømsheim-Aamodt vil dette ramme titusenvis av boligeiere og føre til full brems i oppføring av nye solcelleanlegg.

Det skal i Norge være rundt 25.000 mindre slike anlegg. Mange har latt seg lokke av klimamaset og de høye strømprisene, og gjort store investeringer som de trodde ville lønne seg på sikt.

Men myndighetene tenker alltid langsiktig, og på lang sikt har de noen få men tydelige mål. Et viktig mål er å konfiskere så mye penger fra private som overhodet mulig. Klimapsykosen brukes som et verktøy.

Hvis Skatteetatens vilje blir realitet, så får vi en ny skattebombe fra Støre & Vedum.

Det samme har skjedd med elbiler. Mange ble motivert til å kjøpe elbil da strømmen var billig og fordelene mange. Nå har myndighetene valgt å mangedoble prisen på strøm, og i tillegg fratas elbileiere stadig flere fordeler.

Dermed stiger skatteinntektene voldsomt, og Støre & co får disponere flere midler de kan sende ut av landet eller i lommene på klimaprofitører.

Å skattlegge strøm som sendes ut av solcelleanlegg vil virke mot sin hensikt, hvis man da trodde hensikten var at folk brukte mindre strøm. Hvis sola først skinner, er det ikke bra at ubenyttet strøm brukes av andre?

– Når du setter opp solceller på taket ditt, dimensjonerer du anlegget for eget forbruk. Så bruker du strømnettet som et batteri. Anlegget sender kraft ut i nettet når du selv bruker lite, og henter inn kraft når du bruker mer. Å skattlegge dette som et salg, blir helt feil, sier Strømsheim-Aamodt.

– Det må være likegyldig om dette batteriet står i kjelleren eller befinner seg i strømnettet, så lenge du bare produserer for eget forbruk.

Nelfo-toppen bekymrer seg for at resultatet kan bli en bremse for det grønne skiftet. Han virker ennå ikke å forstå at det grønne skiftet er en uoppnåelig utopi som kun fungerer etter hensikten, hvis hensikten er å ruinere husholdninger og bedrifter, og berike den allerede søkkrike staten.

Regjeringen er koblet fra virkeligheten

SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken er selvsagt enig med NHO, og mener strøm man bruker selv må være skattefritt. Dette mener vel de aller fleste, uten å bable om grønt skifte.

Haltbrekken har sendt spørsmål til finansminister Vedum, og fått svar.

Vedum sier at boligeiere som installerer solceller, kan selge strømmen de ikke bruker selv, og at dette i så fall skal skattlegges. Men nå varsler han endringer.

– Jeg vil se nærmere på skattereglene for salg av overskuddsstrøm for private boligeiere og se om det er behov for eventuelle særlige regler på området.

Dette handler egentlig ikke om salg, men om å sende overskudd til strømnettet når sola skinner, så hente strøm tilbake når solcellene ikke leverer.

Trolig er det kun spørsmål om tid før skatter både på salg og eget forbruk av strøm fra solceller innføres. Tross alt må alle vanlige forbrukere betale skatt på sitt private forbruk, selv om de aldri har solgt strøm. Vi betaler moms og flås gjennom nettleie.

Vi betaler skatt når vi får lønn, hver gang vi handler, hver gang vi passerer en bomring. I tillegg kommer ekstraskatt på drivstoff, tobakk og alkohol, og flyskatt for de som fortsatt har råd til å reise utenlands med en verdiløs norsk krone.

Utover dette må vi betale skatt når vi kjøper bolig, og skatt når vi dør. Det er på sin plass å stille spørsmålet som den tidligere lederen for Svensk Näringsliv Leif Östling stilte: «Vad fan får jag pengarna?»

Snart kommer vannmålerne og vannpriskrise.

Poenget burde snart være åpenbart for de fleste: Jo rikere staten blir, desto fattigere blir vi vanlige folk.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.