En indisk bonde sprer kunsgjødsel på en rismark i Sanand utenfor Ahmedabad. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB.

Skyhøye gasspriser har ført til nedstengning av store deler av Europas produksjon av kunstgjødsel, der gass er den viktigste råvaren. Det betyr matkrise, advarer International Fertilizer Associations toppsjef Alzbeta Klein.

Denne uken har ca. halvparten av produksjonskapasiteten for kunstgjødsel i Vest- og Sentral-Europa vært nedstengt, sier Klein til E 24.

Skyhøye gasspriser skviser nå gjødselindustrien i Europa. Produksjon stenges ned, noe som i neste omgang kan true matproduksjonen og gi dyrere mat.

Gass er en viktig innsatsvare i produksjonen av nitrogengjødsel, og står for 70 til 80 prosent av produksjonskostnaden, ifølge Klein.

I prosessen for produksjon av kunstgjødsel går store deler av gassen ned til produksjon av ammoniakk. Stoffet brukes siden til å lage av salpetersyre, som i sin tur brukes til fremstilling av gjødsel.

Det er således betydningsfull at den store norske kunstgjødselprodusenten Yara har redusert sin produksjon av ammoniakk med nesten to tredjedeler:

Yara har redusert ammoniakkproduksjonen til rundt 35 prosent av kapasiteten. Men også en rekke andre produsenter i Europa er rammet av gasskrisen.

– Nitrogengjødsel-produsenter kan ikke produsere. For det første har de ikke nok gass og det som finnes er ekstremt dyrt, sier Klein.

Produksjonen og eksporten i resten av verden er ikke nok til å oppveie for nedgangen i Europas produksjon. Konsekvensene kan bli stygge, advarer Klein:

– Det betyr mangel på gjødsel for bønder, spesielt i utviklingsland, sier hun, og peker på at land i Afrika og Asia rammes hardest.

– Frykter du at vi er på vei mot en matkrise?

– Vi er allerede i en matkrise, dessverre.

Gassprisen influerer direkte på matprisene, konkluderer bransjetalskvinnen.

Bloomberg meldte i forrige uke at hele 70 prosent av produksjonskapasiteten for kunstgjødsel i Europa var nedstengt. Dermed risikerer vår verdensdel å bli nettoimportør av kunstgjødsel istedenfor nettoeksportør.

Det risikerer å presse prisene på kunstgjødsel, som har hatt en stigende trend siden starten av 2021, ytterligere oppover.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.