Det varsles om akutt nasjonal krise for matproduksjon og leveranser i Storbritannia etter at gjødselgiganten Yara reduserer produksjonen av ammonium i Europa på grunn av høye naturgasspriser. Samtidig melder den amerikanske gruppen CF Industries at de har stanset produksjonen av ammonium ved to anlegg i Nord-England som leverer omtrent 40 prosent av Storbritannias behov for gjødsel.

CF Industries produserer ammoniumnitrat, et produkt som er meget eksplosivt og derfor vanskelig å importere på grunn av transport.

Storbritannia har allerede en god stund fått merke at landet mangler britiske trailersjåfører etter at tusenvis av innvandrersjåfører reiste hjem til sine respektive land under koronakrisen. Det er ofte mangel på matvarer som står på handlelisten.

Foto: Hanne Tolg. Det er vanskelig å planlegge matinnkjøp når du møtes av tomme hyller på din lokale Co-op.

Ledere i matproduksjonsbransjen sier at dette kan være et «black swan»-øyeblikk (sort svane) – en uforutsett hendelse som får store uante konsekvenser.

Høye gasspriser får også store konsekvenser for husholdningene i Storbritannia, fordi de fleste hus bruker gass til oppvarming, og ikke elektrisitet.

Eksperter sier at dette ikke kunne ha kommet på et verre tidspunkt, med nedleggelse av atomkraftverk, lav produksjon fra vindkraft og høye globale gasspriser.

The Times

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂