Tirsdag åpnet statsminister Støre Yaras første demonstrasjonsprosjekt for produksjon av grønn ammoniakk på Herøya. En særdeles energikrevende prosess. Onsdag kuttet så Yara ned produksjonen ved to fabrikker i Italia og Frankrike, som en konsekvens av rekordhøye priser på naturgass. Støre, Barth Eide og de andres messing om at vi trenger mer vindkraft, er farlige for landet.

Det er nærmest ufattelig at norske politikere fortsatt holder fast på illusjonen om at Norge skal redde verdens klima ved å øke satsningen på den ekstremt energikrevende prosessen med å lage grønn ammoniakk, vindturbiner og elektrifisering av sokkelen.

At dette skjer samtidig med at Europa skriker etter norsk gass, og samtidig med at den selvsamme sokkelen skaffer Norge eventyrlige inntekter – det snakkes om en seksdobling i år – gjør det hele mer sjokkerende. Grønn ammoniakk og vindturbiner er ikke svaret på strømkrisa og matkrisen som nærmer seg med stormskritt. Tvert imot!

Matkrisen er rett rundt hjørnet, men det vil ikke norske politikere høre snakk om. Tidligere denne uken varslet World Economic Forums gullgutt, Yaras norske sjef, Svein Tore Holsether, om en kommende katastrofe på toppen av en allerede eksisterende katastrofe. Hans katastrofe nummer to er i hans øyne klimakatastrofen:

Les mer om Yara-sjefens forsøksvise retrett her: Krigen gir kriser: USA vurderer oljeimport fra Venezuela – Iran kan bli neste

Tirsdag åpnet statsminister Støre kunstgjødselgiganten Yaras første demonstrasjonsprosjekt for produksjon av grønn ammoniakk på Herøya i Porsgrunn.

Yaras planer om å legge om produksjonen kan få betydning for å kutte våre utslipp. De 800.000 tonnene vil monne. Men vi må løfte blikket og se at her er det et tiltak som kommer til å ta verden i retning et mer bærekraftig landbruk og kutt i utslipp.

Jeg har de siste ukene snakket med kollegaer i Europa, i Europakommisjonen, i andre land. Det er dette som nå står på dagsorden. Overgangen til et energisystem som får utslippene ned. Og de ser mot Norge for kompetanse, for energi og for kunnskap. Derfor er hydrogen så viktig – å få bygget denne verdikjeden og også koble det opp mot det vi er som skipsfartsnasjon når vi skal utvikle de nye drivstoffene. (Regjeringen)

At Støre har mage til å snakke vakkert om bærekraftig landbruk mer eller mindre samtidig med at Yara må kutte i produksjonen av kunstgjødsel, er rett og slett absurd:

Som en konsekvens av rekordhøye priser på naturgass har Yara bestemt seg for å kutte i produksjonen ved Ferrara-fabrikken i Italia og Le Havre-fabrikken i Frankrike, ifølge en melding fra selskapet.

De to anleggene har en samlet årlig kapasitet på 1 million tonn ammoniakk og 0,9 millioner tonn urea. (Finansavisen)

Like fullt fortsetter altså Arbeiderpartiets Støre og Barth Eide, Vestre og Aasheim, Venstres Guri Melby og andre norske politikere å messe om det grønne skiftet. Hvilken verden er det disse og deres haleheng av subsidie-hungrige bedriftsledere som Holsether lever i?

De skal altså «redde verdens klima» når Europa og verden står på randen av en krig vi ikke har sett maken til siden annen verdenskrig.  

På NRKs Debatten i går var Ketil Solvik Olsen fra FrP og Rødts Marie Sneve Martinussen de to eneste politikerne med snev av fornuft. Eivind Salen fra Motvind gjorde det også bra, men olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) og Venstres Guri Melby forsvarte utbyggingen av vindkraft. Ketil Solvik Olsen satte dem på plass, men hvem lytter?

Ketil Solvik Olsen viser med fingrene vindkraftens betydning for norsk energiproduksjon i Debatten tirsdag 8. mars. Skjermdump: Debatten.

Førsteamanuensis ved NTNU, Jan Emblemsvåg, har skrevet en avhandling om hvordan fremtidens kanskje viktigste energikilde, thorium, kan bli en ren, sikker og kostnadseffektiv energibærer for skipsfarten. I januar i år skrev han en meget viktig artikkel om norske politikeres energipolitikk:

Kabler, energipolitikk og realisme
Norsk energipolitikk de siste 15 årene henger ikke sammen, og den er tiltagende urealistisk.

Problemet i Norge er at det er en villet politikk fra Ap, Høyre m.fl. basert på ideen om at elektrisiteten i Norge er for billig, og derved er prisøkninger positivt.

Ingen av dem har forstått risikoen for en energikrise, og heller ikke kostnadene.

De samme politikerne vil samtidig bruke Norges vannkraft som batteri til Europa selv om vårt overskudd i toppåret 2020 utgjorde bare 0,6 % av EU sitt behov, de vil bygge batterifabrikker, starte opp store datasentre, elektrifisere sokkelen, elektrifisere samfunnet og ikke minst etablere en hydrogen-basert økonomi.

Slike dagdrømmer er direkte farlige for landet. For hvert tonn grønt hydrogen produsert trengs omtrent 52 MWh. Den norske produksjonen av hydrogen i dag er omtrent 225.000 tonn, og å erstatte den med grønt hydrogen vil kreve intet mindre enn 11,7 TWh til høye kostnader. Da har vi bare erstattet dagens grå hydrogen med grønn. Skal vi erstatte olje- og gassindustrien, blir tallene latterlig store. (Nett.no)

Dagens håp ligger i at Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, klarer å skjære igjennom klimatåka flesteparten av landets politikere ser ut til å befinne seg i:

Alle prosjekter knyttet til elektrifisering av norsk sokkel må settes på vent i lys av strømkrisen, mener Sp’s finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.

Les og se Documents Kent Andersen forklare hvorfor satsingen på grønn ammoniakk er helt feil, og bare vil forsterke krisene vi nå er inne i:

Doc-TV Spesial: Grønn ammoniakk

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.