Overfor BBC beskrev Yara-sjef Svein Tore Holsether krigen i Ukraina som en katastrofe på toppen av en katastofe, og det var før meldingene om at Russland stanser all eksport av fosfat, kalium og nitrogen. Det vil ramme bønder og forbrukere over hele verden.

Prisene på kunstgjødsel har steget i takt med prisene på gass, som brukes i fremstillingen av ammoniakk, som er en hovedbestanddel i det vi kaller kunstgjødsel. Dette, sammen med den sterke økningen i fraktpriser på verdensbasis, har lenge har økt frykten for en global matkrise. Natt til mandag ble sjefen for Yara, en av verdens største produsenter av kunstgjødsel, intervjuet av BBC News.

Tittelen ‘Ukraina-krigen katastrofal for verdens matforsyning‘ gir et anslag om hva som kommer.

– Vi var allerede i en vanskelig situasjon før krigen … og nå er det ytterligere forstyrrelser i forsyningskjedene, og vi kommer nær den viktigste delen av denne sesongen for den nordlige halvkule, hvor mye gjødsel skal ut til markedene, og det vil ganske sannsynlig bli påvirket.

– Sjefen for Yara International beskriver krigen som «en katastrofe på toppen av en katastrofe», som fremhever hvor sårbar for sjokk den globale matforsyningen nå er. (BBC)

Intervjuet ble gjort før meldingene om at Russland stopper eksporten av fosfat, kalium og nitrogen.

Russiske myndigheter har nemlig gått ut og oppmuntret de russiske gjødselprodusentene til å kutte leveringene som følge av trøbbel med leveringene. Omfattende banksanksjoner gjør det svært vanskelig å gjøre handler som krever veksling av rubler til utenlandsk valuta.

«Situasjonen blir slik at som følge av sabotering av leveringene av en rekke utenlandske logistikkselskaper, kan ikke bøndene i Europa eller andre land få de gjødselleveransene som er avtalt, melder det russiske nyhetsbyrået Tass, ifølge Wall Street Journal.

Yara trenger både fosfat, kalium og nitrogengjødsel for å lage sin såkalte fullgjødsel, «NPK». Det har selskapet blant annet fått fra Phosagro, som eies av den russiske milliardæren og oligarken Andrej Gurjev, og Uralkali, deleiet av den russisk/hviterussiske oligarken Dimitrij Mazepin. (Dagens Næringsliv)

Nyheten om den russiske eksportstansen sender sjokkbølger over hele verden, fra den spanske sportsavisen Marca, via saudiarabiske Saudi Gazette til The Times of India.

I Norge har Felleskjøpet bestemt seg for å firedoble sine satser for proteinbetaling for fôrkorn av hvete kommende sesong.

– Dette håper vi kan stimulere til økt hveteproduksjon. Økt proteintillegg på fôrhvete er Felleskjøpets bidrag til å redusere den økonomiske nedsiden ved mathvetedyrking dersom vær og dyrkingsforhold gjør at hveten ikke holder matkvalitet, sier konsernsjef Svenn Ivar Fure i en pressemelding fredag.

– Dette er på nåværende tidspunkt vårt viktigste bidrag til å øke selvforsyningen av matkorn, supplerer styreleder Anne Jødahl Skuterud i Felleskjøpet Agri. (Bondebladet)

Ukraine war ‘catastrophic for global food’ (BBC)

Yara ville ikke bryte med oligarkenes selskaper – nå stanser Russland uansett eksporten: – Situasjonen utvikler seg raskt og er uoversiktlig (DN – betalingsmur)

War in Ukraine threatens world food supply (Marca)

Vil øke proteintillegget kraftig (Bondebladet)

Les også:

«Det grønne skiftet» kan gi matmangel

Doc-TV Spesial: Grønn ammoniakk

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.