Mohamed Maait. Stillbilde: Coalition of Finance Ministers for Climate Action / YouTube.

Millioner av mennesker kan dø på grunn av høyere matpriser som følge av Ukraina-krigen, advarer Egypts finansminister Mohamed Maait overfor Financial Times under et besøk i London.

Den globale matsikkerheten er i fare, og menneskene som er helt uten ansvar for situasjonen, risikerer å dø, fastslår den egyptiske statsråden.

Egypt er verdens største importør av hvete, og landet gir årlige brødsubsidier verdt tre milliarder dollar til nesten 70 millioner mennesker. Mesteparten av importen kommer normalt fra Russland og Ukraina, som er henholdsvis verdens største og femte største eksportør av hvete.

Før invasjonen eksporterte Ukraina fem millioner tonn hvete i måneden, men i april var eksporten kun på en million tonn, opplyser den ukrainske landbruksminister Mykola Solskiy til The Economist. Krigen har forhindret eksport av ukrainsk hvete fra havnen i Odesa, og hveteprisen på Chicago-børsen har økt med 39 prosent siden Russlands invasjon.

Høyere hvetepriser gjør at brødsubsidiene ikke strekker til, men det er vanskelig for den egyptiske staten å øke dem. Egypt er ikke alene om slike problemer, og G7 forsøker å gripe inn med finansielle tiltak:

G7 countries last week launched a “Global Alliance for Food Security” with the World Bank, to co-ordinate a short-term response. The group aims to increase supplies of food, fertiliser and fuel and to provide financial support to help vulnerable countries avert famine.

20 millioner tonn hvete sitter fast i ukrainske siloer eller ved havner i Svartehavet, og det er ikke enkelt å organisere alternativ transport fra det krigsherjede landet.

Produksjonen i verden forøvrig er heller ikke tilstrekkelig til å erstatte bortfallet av slike kvanta. Produksjonen i Europa, Kina og India er av forskjellige grunner noe mindre enn normalt, og det samme gjelder Great Plains i USA.

Ifølge David Beasley, som er sjef for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP), er 193 millioner mennesker i verden nå på nippet til å trues av sult.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.