Omkostningene ved klimasosialistenes ukritiske omfavnelse av «det grønne skiftet» viser seg nå på løpende bånd. At strømprisene rammer alle, er vel kjent. Nå truer energikrisen og eksperimentering med biodrivstoff med å lage en ny krise. Matvarekrisen blir vår neste krise. Hva sier landbruksminister Borch fra «distriktenes parti», Senterpartiet, til dét?

I oktober stanset Felleskjøpet alt salg av kunstgjødsel.

Økte gasspriser har blant annet ført til at ammoniakkproduksjonen i Europa har falt kraftig. Samtidig varsler Kina at de vil begrense produksjon og eksport av fosfor fram til midten av 2022.

Fram mot nyttår vil Felleskjøpet Agri konsentrere seg om å levere gjødsel de har solgt. Salget vil bli gjenopptatt når pris- og produksjonssituasjonen har stabilisert seg.

Yara har varslet at det er krevende å levere til det norske markedet i tide, og derfor ser de seg nødt til å ta større kontroll over vareflyten i Norge framover. Selskapet så seg nødt til å redusere produksjonen av ammoniakk med rundt 40 prosent i Europa i september. (NTB)

Lørdag melder Nationen om prishopp på kraftfôr. Midt oppi omikron-panikken, og med strømprisene som en klamp om foten, er dette en nyhet de fleste nok bare blar forbi. Ikke gjør det, for dette vil også ramme deg som forbruker!

Den kraftige økningen i energi- og råvarekostnader slår nå inn for fullt i prisene på importert korn og råvarer til kraftfôr.

Felleskjøpet Agri varslet nylig prisøkning på kraftfôr på mellom 6 og 20 øre per kilo ut til bønder. Andre aktører varsler at de vil følge etter, skriver Nationen.

Internasjonale priser på korn, som er hovedingrediensen i kraftfôr, har gått kraftig opp den siste tiden og ligger ifølge Landbruksdirektoratet på et rekordnivå.

Siden juli har de globale prisene på mathvete for eksport økt med rundt en krone per kilo – nærmere 50 prosent. Prisene har økt med 160 prosent siden starten av 2020, før pandemien slo inn for fullt. (NTB)

Du må lese hele saken for å få med deg årsakene til dette. Igjen er det energikrisen politikerne har ført oss inn i som gjør at du og bøndene nå må betale enda mer for «det grønne skiftet»:

Helt uten sidestykke, mener Per Harald Vabø, administrerende direktør i Felleskjøpet Rogaland Agder.

– En av driverne er energiprisene. Vi konkurrerer om mange av de samme råvarene som går til biodrivstoff. Dessuten er det store leveringsproblemer, og fraktkostnadene øker. Det er et veldig uryddig markedsbilde. Jeg tror aldri i historien det har vært et så krevende marked som nå, sier han.

I ingressen stilte vi spørsmål om hva landbruksministeren fra Senterpartiet vil si til dette. Vel, spørsmålet var retorisk, for Sandra Borch har allerede gitt svaret, i hvert fall hva gartneriene angår:

– Eg forstår veldig godt at auka kostnadar på straum er krevjande for jordbruket. Det kan vera vanskeleg å ta ut kostnadsauke i marknaden, men over tid vil det vera heilt nødvendig, skriv landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) på e-post. (E24/Aftenbladet)

Klarere kan det ikke sies. Svaret finner du igjen på kassalappen. Det vil si forutsatt at bøndene får tak i kunstgjødsel og kraftfôr som gir kjøtt og mjølk, og hvis du har noe igjen å handle for når omikron-vinteren tar slutt.

Les også:

Gartneri på Jæren sier opp 15 ansatte på grunn av høy strømpris

Det grønne skiftet – en kamuflert oppskrift på hvordan samfunns­byrdene kan overføres fra bedrestilte til dem som har lite

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.