I et innlegg i Dagbladet skryter statsminister Jonas Gahr Støre av hvor mye regjeringen har fått til i sine 100 første dager. Det er så virkelighetsfjernt at det nesten kunne vært satire. Men dessverre, dette er ment på alvor.

Norges nye regjering har levert mer på tryggere arbeidsliv, rettferdig fordeling og bedre velferd enn noen før oss på så kort tid.

Tryggere arbeidsliv? Spør servitørene, tomatbøndene, stålarbeiderne på Jørpeland og andre som har mistet eller risikerer å miste levebrødet som følge av nedstengning og skyhøye strømpriser.

Rettferdig fordeling? Nok en gang: Er det «rettferdig fordeling» at landets strømkunder flås, til fordel for statskassa, kommunene, private kapitalister og utenlandske kabeleiere?

I november dukket en ny coronavariant opp i Sør-Afrika. I Europa skjøt strømprisene i været. Globalt stiger prisene på en rekke råvarer. Alt slår inn i Norge, og mange blir rammet.

Norge styrer sin egen håndtering av pandemien. Det var ikke pandemien, men regjeringens nedstengning to uker før jul som rammet oss. Dette var et politisk valg, til tross for at rapportene fra Sør-Afrika var tydelige på at omikron riktignok var svært smittsomt, men ikke spesielt farlig. Studier fra Storbritannia bekreftet dette nokså raskt. Men nedstengningene vedvarte.

At kraftprisene i Europa er høye, er heller ikke noe som burde rammet oss så hardt. Norge har alltid vært velsignet med lavere strømpriser enn Europa, rett og slett fordi vi gjennomførte «det grønne skiftet» for over 100 år siden, og i ettertid har vært selvforsynt med ren, stabil og «bærekraftig» kraft.

Dette ødela et nesten samlet politisk miljø med sine sinnssyke idéer om å bli Europas «grønne batteri». Så skal dette følges opp med det komplett idiotiske prosjektet elektrifisering av sokkelen, som vil koste om lag 50 milliarder kroner og ikke redusere globale utslipp med et gram CO2.

Dessuten kunne vi hatt reservekraft fra gasskraftverk, i stedet for å eksportere 96 prosent av gassen.

Selvsagt kunne ikke Støre løst disse problemene på 100 dager. Men den manglende viljen til å erkjenne at problemene skyldes politiske valg gjort av norske politikere, hele veien med Ap’s fulle støtte, viser en ekstrem mangel på fingerspissfølelse.

Heldigvis skal «de rikeste» straffes.

Nå må de rikeste bidra mer. Vanlige folk får lavere skatt, lavere fergepris, billigere barnehage og SFO og høyere pendler- og fagforeningsfradrag.

Det hjelper lite med symbolske skattelettelser når inflasjonen stiger til uante høyder og strømprisen er ekstremt høy.

Mange har ikke barn i SFO eller barnehage, mange får ikke glede av pendler- og fagforeningsfradrag, og heller ikke av symbolske skattelettelser. De får nøye seg med gleden av høyere skatter og avgifter, og økte priser på nesten alt.

Arbeidstakernes rettigheter er kraftig styrket med en rekke grep. Vi har startet en storrengjøring i arbeidslivet for å styrke folks rett til en trygg arbeidshverdag og hele, faste stillinger.

Det er bra å sørge for arbeidstageres rettigheter. Men dette hjelper ikke alle dem som mister jobben!

I ly av krisene har landet med andre ord fått en ny og mer rettferdig retning, bort fra åtte høyreår med privatisering, sentralisering og økte forskjeller.

Mitt inntrykk når jeg snakker med «vanlige folk» er at det er få som støtter deg i dette, herr Støre. Vanlige folk er opptatt av strømprisen, prisene i butikken, risikoen for å miste jobben og følelsen av at alt rakner rundt dem. Dette gjelder også mange lojale Ap-velgere som stemte på ditt prosjekt i høst.

Etter to år med nedstengninger og restriksjoner, etterfulgt av strømpriser på et nivå som av mange var varslet på forhånd, men som kom som et sjokk på befolkningen (og tilsynelatende Stortinget og regjeringen), er «vanlige folk» i ferd med å miste motet.

Da hjelper det lite med noen «rause» gaver i form av smuler fra en olje- og energiminister som står alene i søkelyset, mens Vedum er tilnærmet usynlig og Støre spankulerer rundt på Manhattan iført selbuvotter. Så folkelig!

Norge skal bli mer rettferdig, fellesskapet skal styrkes, og vanlige folk skal få mer makt og innflytelse over egen hverdag. Vi skal se mulighetene i hele landet og nå klimamålene med en aktiv næringspolitikk som setter fart i den grønne industribyggingen.

Vi har bare så vidt startet.

Klimamålene er jo hovedårsaken til de latterlig høye strømprisene. Hvis elektrifiseringen av sokkelen gjennomføres på toppen av dette, vil det ende i katastrofe.

Hvis Støre oppfatter de første 100 dagene av sin regjeringsperiode som vellykket, så er det absolutt ikke betryggende å bli fortalt at dette bare er starten!

Nesten fire magre år til neste stortingsvalg. Og alternativet er omtrent like ille.

Men én ting har Støre-regjeringen lykkes med: De klarte å bringe Taliban til Norge, for dialog! Gratulerer!

Vi lever sannelig i interessante tider.

Norges nye retning

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.