Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre holdt torsdag åpningstalen på partiets digitale landsmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener høyrepartiene har vist «sitt sanne jeg» under koronakrisen. Høyre-nestleder Tina Bru avviser kritikken som hul.

I åpningstalen til Arbeiderpartiets landsmøte torsdag gikk partilederen gjentatte ganger til angrep på de borgerlige partiene.

– Det siste året har gjort samfunnet vårt mer urettferdig. Det siste året har gjort alvoret i kampen mot Forskjells-Norge enda større, sa Støre.

Ifølge ham har koronakrisen vært et forstørrelsesglass på partipolitikken.

– Høyrepartiene har virkelig vist sitt sanne jeg, sa Støre.

Jappetid
I talen trakk Ap-lederen historiske linjer tilbake til både jappetid og finanskrise:

– Vi ryddet opp etter Høyre og jappefesten på 80-tallet. Solidaritetsalternativet fikk folk tilbake på jobb på 90-tallet. Og vi styrte landet trygt gjennom finanskrisen. Nå trengs det sosialdemokratiske løftet som aldri går ut på dato, men som alltid må fylles med nytt innhold: Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én.

Ifølge Støre blir tiltak for å få ned arbeidsløsheten avgjørende på veien ut av koronakrisen.

– Norge står ved et veiskille, sa partilederen.

– De neste fire årene må mer enn noe annet handle om flere jobber, hele og faste jobber og grønnere jobber.

Høyre slår tilbake
Høyres nestleder Tina Bru mener Støre har feil fokus på vei ut av krisen.

– Støres skremmebilder treffer bare ikke. På den ene siden prøver han å si at forskjellene i Norge har økt på grunn av vår politikk, noe som er feil, på den andre siden vil han videreføre nesten alle skattelettelsene vi har gitt. Det blir veldig hult, sier hun.

Bru legger til at hun savnet en vektlegging av skole, helse og privat næringsliv i talen.

– Det var mange fine ord om hvor viktig det er å ha en jobb å gå til, men ikke et ord om hvordan man skal skape dem, sier hun.

– Nedslående
I landsmøtetalen beskrev Støre derimot høyrepartienes økonomiske krisepolitikk som nedslående.

– De sa nei til krav om at krisepenger bare skal gå til seriøse bedrifter. Nei til bonusnekt og utbyttefrys for bedrifter som får krisehjelp av samfunnet. Nei til feriepenger for arbeidsledige. Og hver gang og ved hver anledning: Et helhjertet ja til kutt i formuesskatten – til tross for at aksjekursene har nådd nye høyder under denne krisen. Det er et tydelig svar på hvem som kommer først for Høyre, sa Støre.

– Det er nedslående. Men ikke overraskende, sa han.

Støre la til at ikke alt som er galt i samfunnet, skyldes høyrepolitikk.

– Men politikk kan motvirke dype krefter i samfunnet – eller forsterke dem. Og så mye av høyrepolitikken forsterker tunge trender som vi kjemper mot; økte forskjeller, mer utrygghet i arbeidslivet, sentralisering, privatisering, sa han.

«Vanlige folks tur»
Arbeiderpartiets slagord for valgkampen er at det nå er vanlige folks tur.

Støre valgte blant annet å fronte Arbeiderpartiets skattepolitikk, med løfter om lavere inntektsskatt for alle som tjener mindre enn 750.000 kroner.

Han lovte også at hvis en avgift går opp, skal en annen avgift eller inntektsskatten gå ned.

Samtidig varslet Støre kutt i prisene for plass på barnehage og SFO, og at det skal bli billigere å organisere seg og å pendle.

– Så kort sagt: Med Arbeiderpartiet ved roret vil vanlige folk sitte igjen med mer på kontoen ved månedens slutt enn i dag, sa han.


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.