Sri Lanka kollapser og både president og statsminister ble tvunget til å gå av. Mange er døde, og tilgangen til mat og drivstoff er tilnærmet ikke-eksisterende. Hovedårsaken er det grønne skiftet.

Myndighetene ignorerte sine egne rådgivere, og forbød bruken av kunstgjødsel i jordbruket. Nå skulle hele landbrukssektoren i Sri Lanka bli økologisk. Resultatet ble en økonomisk katastrofe.

President Gotabaya Rajapaksa og hans bror har hatt kontrollen i Sri Lanka siden 2009. De ble hyllet som helter etter at den lange borgerkrigen ble avsluttet. For å kickstarte økonomien valgte Rajapaksa-familien å låne penger av Kina for å bygge ut infrastruktur og industri.

Rentene var lave, fremtidsutsiktene gode. Og resultatet ble et økonomisk mirakel, som førte til at Sri Lanka ble det rikeste landet i Sør-Asia.

Så kom krisene. Covid-19 satte en full stopper for festen, skrev The Times i april.

The pandemic disrupted tourism and foreign remittances, two key sources of foreign exchange, resulting in a sharp fall in the value of the nation’s currency.

Valutaens verdi stupte, inflasjonen og rentene gikk i været og landet er rett og slett konkurs.

Dette er noe vi kjenner igjen. Argentina på 80-tallet, Mexico og Thailand på 90-tallet og Hellas på 2000-tallet.

Et lavinntektsland satser alt på ett kort, tar opp store lån og bygger ut industrien og infrastrukturen. Alt ser lyst ut, inntil det oppstår en global økonomisk krise. Da avsløres luftslottet.

Myndighetene presses av kreditorene, som i Sri Lankas tilfelle var Kina. Det må spares på alt, noe som fører til enorme lidelser og en rasering av alle økonomiske fremganger.

I Sri Lanka gikk folket ut i gatene, desperate på grunn av mangel på mat og drivstoff. De tapte sine inntekter så å si over natten. Og staten hadde ikke midler til å hjelpe befolkningen. Kassa var tom.

Lånefinansiert vekst og global økonomisk krise til tross: Hovedårsaken til katastrofen er det grønne skiftet. For Pakistan, Laos og Mongolia har opplevd mange av de samme problemene, og de har ikke kollapset. Hellas eksisterer fortsatt, selv om befolkningen opplevde en voldsom nedgang i levestandard.

Krisen i Sri Lanka er på et helt annet nivå, og et resultat av bevisst politikk.

What turned Sri Lanka’s economic situation from difficult to catastrophic was the decision by the Rajapaksa government to implement a nationwide ban on synthetic fertiliser.

Dette skjedde ikke etter råd fra økonomer, men fra de grønne aktivistene. Jordbruket skulle bli bærekraftig og økologisk, derfor ble bruken av kunstgjødsel forbudt. Det var en grønn drøm som selvsagt endte i et mareritt.

Myndighetene så kun på de positive sidene av vedtaket. Siden så å si alle de produktene bøndene på Sri Lanka var avhengig av måtte importeres, ville et forbud bedre handelsbalansen. Dessuten hadde kunstgjødsel til jordbruket lenge vært subsidiert, så vedtaket medførte en umiddelbar innsparing for staten.

Men strategien var ekstremt mislykket. I stedet for å importere kunstgjødsel, måtte landet importere mat, siden egen produksjon falt dramatisk. Teproduksjonen falt også dramatisk, og te var en av landets viktigste eksportvarer.

Mange andre ting skjedde, men enden på visa var at kassa ble tom, og landet står nå på kanten av stupet.

Siden presidenten nå har trukket seg tilbake, må Sri Lanka restarte seg selv. Men Kina har balletak på landet, og kommer til å bestemme utviklingen fremover.

Hvorfor er Sri Lanka viktig? Nettopp fordi våre egne politikere driver en politikk som går i samme retning. Det som foregår i Nederland nå er et forvarsel.

Mangel på mat og muligheten til å forsørge familien fører til desperate mennesker, uansett hvor man befinner seg i verden.

Derfor er det viktig for eliten å rette pekefingeren i en annen retning.

Blinken klandrer Russland for den økonomiske krisen på Sri Lanka, er overskriften på en NTB-melding fra i dag.

Sri Lankas økonomiske krise er den verste siden uavhengigheten i 1948, noe Blinken mener delvis kan være drevet av Russlands blokade av ukrainsk korneksport, som har ført til en global matkrise.

Sri Lanka importerte i 2021 korn for 500 millioner dollar, og av dette var kun 7,5 prosent fra Ukraina. Dessuten: Uansett hvor mye varer som er tilgjengelig, så hjelper ikke dette et land som ikke har penger til å kjøpe noe.

Følg nøye med på Sri Lanka. Det kan være et bilde på fremtiden i mange flere land, hvis det grønne skiftet fortsetter i samme takt.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.