Sri Lanka har innført fire dagers arbeidsuke for offentlig ansatte til tross for at landet sliter med sin verste økonomiske krise på flere tiår. Myndighetene ønsker på den måten å takle kronisk drivstoffmangel og oppmuntre folk til å dyrke mat. 

Øynasjonen som sysselsetter rundt én million mennesker i offentlig sektor, er rammet av valutamangel og sliter med å betale for kritisk import av drivstoff, mat og medisiner.

Landets 22 millioner innbyggere må stå i kø for å få fylt bensin og lange strømbrudd er hverdagskost.

De neste tre månedene får offentlig ansatte permisjon hver fredag fordi drivstoffmangelen gjør pendling vanskelig, og for at de skal få tid til å drive jordbruk.

– Det er hensiktsmessig å gi offentlig ansatte permisjon én dag i uken for å produsere mat i bakgården eller andre tilgjengelige steder for å forebygge den forventede matmangelen, sier regjeringens informasjonskontor ifølge Reuters.

Sri Lankas valuta faller parallelt med at globale råvarepriser stiger. Et nu reversert forbud mot kjemisk gjødsel har pr. april presset matvareproduksjonen ned til 57 prosent.

FN advarte i forrige uke om en truende humanitær katastrofe og vil gi 47 millioner dollar for å hjelpe mer enn en million mennesker i sårbare områder.

USA er klar til å hjelpe, sa utenriksminister Antony Blinken etter en telefonsamtale med Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe mandag.

– I økonomisk og politisk utfordrende tider står USA klar til å hjelpe Sri Lanka i samarbeid med Det internasjonale pengefond og det internasjonale samfunn, twitret Blinken.

Ifølge Wickremesinghe trenger Sri Lanka minst fem milliarder dollar for å dekke essensiell import resten av året.

En delegasjon fra Det internasjonale pengefond er ventet å besøke Colombo 20. juni.

Sri Lanka har drøyt 22 millioner innbyggere (estimat 2020) å fø på, og et brutto nasjonalprodukt på 3830 USD pr. hode (2021). Det plasserer dem som 113 i verden.

https://twitter.com/RadioGenova/status/1535216027755216900?s=20&t=BSZF4qU0KKYe0W6HQSwTYA

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.