Sri Lankas president og statsminister har måttet flykte for å berge skinnet. Demonstranter har tatt seg inn boligene deres. Øynasjonen på sydspissen av India med toogtyve millioner innbyggere, er konkurs.

Matvareprisene var i juni opp åtti prosent. Den generelle inflasjonen var på femti prosent. En halv million mennesker er havnet i fattigdom det siste året. Folk mangler mat, medisiner og drivstoff.

Landets økonomiske vekst falt fra 2012 etter før å ha nådd topper på åtte-ni prosent, men holdt seg på tre til fire prosent frem til 2020. I 2019 kom covid-nedstengningene og påsketerroren mot hoteller og kirker – samt stopp i turismen.

Andre land måttet håndtere lignende problemer uten å kollapse. Indonesia har måttet tåle terror og nedgang i turismeinntektene, men har tatt seg opp igjen. Turismen tok seg opp igjen på Sri Lanka i 2020. 

Grønne vestlige ideer 

Det som utløste Sri Lankas fall var forbudet mot kunstgjødsel som kom i april 2021. En tredjedel av Sri Lankas dyrkede jord lå i dvale i 2021 på grunn av gjødselforbudet. Over nitti prosent av Sri Lankas bønder brukte kunstgjødsel inntil det ble forbudt. 

Forbudet mot å gjødsle jorden ødela landets evne til å betale for mat og drivstoff samt å betjene statsgjelden.

Med forbudet opplevde Sri Lanka et tap på 85 prosent av avlingene. Risproduksjonen falt med førti prosent og prisene steg med 50 prosent på bare seks måneder. Sri Lanka måtte importere ris for 450 millioner dollar etter å ha vært selvforsynt få måneder tidligere. Prisen på gulrøtter og tomater femdoblet seg. 

Verst var at teproduksjonen falt til sitt laveste nivå på 23 år. Den hadde generert årlige eksportinntekter på 1,3 milliarder dollar og finansierte 71 prosent av landets import av mat. 

Krisen akselererte og i slutten av august 2021 erklærte president Gotabaya Rajapaksa unntakstilstand. To måneder senere forsøkte han å snu kursen. Men da var det for sent. 

I mai 2022 misligholdt Sri Lanka utenlandsgjelden og ble dermed så godt som avskåret fra å låne penger. De devaluerte, inflasjonen steg med tredve prosent og regjeringen løp tørr for penger til å importere drivstoff, mat og medisiner.

I Nederland engasjerer myndighetene seg i et lignende radikalt WEF-prosjekt. De må forhåpentligvis under presset av bøndenes protester, trekke lærdom av Sri Lankas kollaps. 

They tried to go woke, instead they went broke:

 

 

Liker du Document? Les også denne viktige artikkelen:

En tøff økonomisk tid

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.