Det ble en større tilbakegang i britisk økonomi i juli enn analytikerne hadde ventet. Streik og vått vær har trolig delvis av skylden, ifølge statistikkbyrå.

BNP falt med 0,5 prosent i juli sammenlignet med en vekst på 0,5 prosent i juni, viser tall fra Office of National Statistics (ONS) onsdag. Ifølge NTB gir ONS dårlig vær og streik skylden.

– Streik blant helsepersonell og lærere påvirket tjenestene negativt i juli, og det var en dårligere måned for bygg og anlegg og detaljhandel på grunn av det dårlige været, sier ONS-direktør for økonomisk statistikk, Darren Morgan.

Det var forventet en økonomisk nedgang i juli, men kun på 0,2 prosent. Derfor skaper den økonomiske nedgangen overskrifter, og er også på forsiden av The Times og The Telegraph.

The Times nevner også dårlig vær og streiker, men unnlater ikke å nevne de økende lånekostnadene. Renteøkningene som befolkningen opplever påvirker selvsagt kjøpekraften, dette er innlysende.

Produksjonen falt på grunn av en nedgang i service- og industrinæringen, og detaljhandelen og byggevirksomhet sank også.

The Telegraph fokuserer på streikene som har lammet helsevesenet (NHS) og utdanningssektoren.

Den noe mer folkelige Daily Mail fokuserer på renteøkninger i sin overskrift om den økonomiske nedgangen. «Familier og bedrifter sliter med å takle de skyhøye rentene,» skriver de. Samtidig mener Daily Mail at frykten for at Bank of England vil fortsette å øke styringsrenten tynger befolkningen, noe som fører til at britene ikke akkurat ser lyst på fremtiden.

I 2022 var nøkkelordene inflasjon og renteøkninger, i 2023 kommer resesjonen

I slike situasjoner, hvor økonomien er elendig og forventes å bli verre, så vil de fleste fornuftige mennesker snu på hver eneste krone (eller pund, i denne sammenheng). Det ligger et preg av tristesse over den britiske økonomien.

The estimate underlines the mounting gloom surrounding the economy, with all sectors struggling with rising costs.

Finansminister Jeremy Hunt skryter av hvor godt britisk økonomi restartet etter pandemien, men sier samtidig at inflasjonen må halveres før man kan forvente «den bærekraftige veksten og lønnsøkningene som landet trenger».

Hunt mener uansett at det er mange grunner til å ha trua på fremtiden.

– We were among the fastest in the G7 to recover from the pandemic and the IMF have said we will grow faster than GermanyFrance and Italy in the long term.

Når hele eurosonen nærmer seg resesjon, så er det neppe grunnlag for optimisme at katastrofen i egen økonomi er litt mildere.

Rishi Sunak får egentlig ikke til så mye av de fem løftene han ga før han tiltrådte:

Halvere inflasjonen
Inflasjonen har gått litt ned, men langt unna målet.

Økonomisk vekst
Veksten glimrer med sitt fravær.

Redusere gjelden
Gjelden er høyere enn på over 60 år.

Redusere ventelistene i helsevesenet
Ventelistene i NHS økte med 100.000 fra mai til juni, og er på et rekordhøyt nivå.

Stanse migrantbåtene
Antallet migranter som har ankommet den engelske kysten er litt lavere enn i 2022, men 2022 var et rekordår. Antallet som ankommer ligger langt over det forrige rekordåret, som var 2021.

Det er mye som tyder på at britene, som resten av Vest-Europa, er på vei inn i en langvarig økonomisk krise, og tegnene har vært tydelig i mange år.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.