Sentralbanker over hele verden øker rentenivået i et forsøk på å bekjempe den høyeste inflasjonen verden har sett på flere tiår. Nå advarer en rekke ledere i finansbransjen om at 2023 vil bli resesjonens år. Men ingen virker villige til å erkjenne årsakene eller løse problemet.

Robin Brooks er sjefsøkonom for Institute of International Finance. Han spår en resesjon, og skriver på Twitter at 2023 vil bli det verste året for global økonomi siden 2009.

Brooks skrev et notat sammen med Jonathan Fortun torsdag, som ble sitert i Bloomberg.

– Alvorlighetsgraden av den kommende krisen som vil ramme det globale BNP avhenger hovedsakelig av utviklingen til krigen i Ukraina, skriver de to.

Situasjonen ser verst ut for eurosonen, som de forventer vil oppleve en negativ økonomisk vekst på 2 prosent. Samtidig hevder de at Kina vil bli avgjørende, og at alt avhenger av at Kina løser opp på sine drakoniske Covid-restriksjoner.

Tysk økonomi mot stupet, kan ramme hele eurosonen

Det har for øvrig vært store demonstrasjoner i gatene i Kina, mot nettopp restriksjonene som myndighetene innfører forbundet med det minste lille smittetilfelle.

Et viktig signal som tyder på en kraftig nedgang i den globale økonomiske veksten er en kraftig nedgang i fraktratene for containere, skriver ZeroHedge.

Kilde: Statista

Også sjefsstrateg i Standard Chartered Bank Eric Robertsen forventer resesjon i første halvdel av 2023. Og den globale økonomiens urovekkende situasjon understrekes også av informasjonsdirektøren i BofA, Michael Hartnett. I sin siste rapport skriver han:

– If the bond market can’t bid with forward-looking data this weak, we are about to enter whole new world of deflationary pain.

Historien i 2022 var inflasjon og renteøkninger, men 2023 vil altså handle om resesjon. Også gigantbanker son Deutsche Bank, Bank of America og  JPMorgan forventer sesesjon i 2023.

JPMorgan var sent ute, men nå forutser også de en resesjon, og spår at millioner av jobber vil forsvinne.

Av en eller annen merkelig grunn virker ingen av de ledende finansfolkene villig til å peke på de reelle årsakene til den økonomiske krisen, som er massiv pengetrykking, overvektige stater og en selvpåført energikrise som følge av det grønne hysteriet.

Som vanlig får krigen i Ukraina all skyld. Årsaken til at krigen påvirker den globale økonomien er i stor grad på grunn av avgjørelser tatt i Brussel, Berlin og Washington D.C.

Les også:

FTX-investorer ruineres, snart er det «vanlige folks tur»

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.