Fondsforvaltere har blitt mindre pessimistiske når det gjelder utviklingen av den globale økonomien- Kina skal redde oss, siden de nå har avsluttet sin drakoniske covid-politikk. Dette ifølge en undersøkelse blant investorer.

Kun 50 prosent av fondsforvaltere spår nå en nedgang i økonomien det neste året. Dette er det laveste antallet på et halvt års tid, skriver The Times.

It found that fears about a global recession had fallen to a six-month low, with fund managers cheered by the outlook for the Chinese economy, which is the second-largest in the world after the US.

Kina opplevde en økonomisk vekst på 3 prosent i 2022. Dette er en av de dårligste resultatene på flere tiår. Men 91 prosent av fondsforvalterne forventer nå at den kinesiske økonomien åpnes opp for fullt i år, ifølge Bank of America.

Investorer lar seg tydeligvis smitte av optimismen, selv om man fortsatt opplever bekymring for økende inflasjon i USA, EU-landene og Storbritannia. Men det spres allikevel et håp om at det verste er over.

Central banks including the US Federal Reserve and the Bank of England have scrambled to tighten monetary policy by increasing interest rates to bring prices under control.

Det er mulig at Kina vil oppleve sterk vekst. Men optimismen som uttrykkes for vestlige land er vanskelig å forstå. Det grønne skiftet er ikke avsluttet. Energikrisen vil trolig vedvare, og krigen i Ukraina ser ut til å bli langvarig.

Dessuten er det vel noen av oss som ikke blir beroliget av at Gita Gopinath, viseadministrerende direktør i Det internasjonale pengefondet (IMF), fortalte World Economic Forum i Davos at fondet nå har endret utsiktene for et «tøffere» 2023, og forventer en «forbedring» i andre halvår og inn i 2024.

Det vil være overraskende, men gledelig, hvis EU-landene unngår resesjon i 2023. For det er vel tvilsomt om en sterk vekst i Kinas økonomi vil være til fordel for landene i den såkalte vestlige sivilisasjonen.

Globale investorer kan selvsagt tjene på dette. Men vanlige arbeidere finner vel liten trøst i at Kina gjør det bra mens de lokale bedriftene her hjemme går konkurs.

Les også:

I 2022 var nøkkelordene inflasjon og renteøkninger, i 2023 kommer resesjonen

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.