Den britiske statsministeren har sammen med sin rådgiver Jeremy Hunt, advart samtlige britiske husholdninger om at de må forberede seg på kutt i velferd og betydelige skatteskjerpelser.

De to ble enige seg imellom i går at dette er uunngåelige tiltak som må til for å forsøke å tette et hull i budsjettet på vanvittige 50 milliarder pund, skriver Daily Mail.

Å ta de rikeste samt kutte i offentlige utgifter ble funnet for lett, og det ble altså bestemt at samtlige i Storbritannia nå må føle pisken.

En talsperson for britenes skatteetat uttalte at dette kom til å bli tøft.

– Dette kommer til å bli skikkelig hardt, men sannheten er at alle må bidra om vi skal klare å opprettholde et offentlig service tilbud.

– Etter at vi har lånt hundrevis av milliarder med pund under Covid pandemien, samt gitt en massiv strømstøtte til folk i forbindelse med energikrisen, så vil vi ikke være i stand til å fylle det sorte hullet i økonomien utelukkende gjennom kutt, sa talspersonen.

Den nye statsministeren og hans rådgiver må legge frem det nye budsjettet 17. november i år.

– Alle må betale. Alle vil føle smerten, sa en person med kjennskap til prosessen.

Forskningsdirektør James Smith ved Resolution Foundation, maler et dystert bilde av situasjonen.

– Regjeringen har litt over to uker på seg til å ferdigstille sine planer for å reparere sin økonomiske troverdighet og bærekraften i offentlige finanser, sier han og legger til:

– Mens det siste fokuset har vært på forhold som forbedrer post-Trussonomics, er det sentrale bildet fortsatt en av en svakere vekst, høyere lånekostnader og dyre skattelettelser som har etterlatt et finanspolitisk hull på minst 40 milliarder pund å fylle.

Sunak advarer om tøffe tak, men at dette bare må gjøres.

– Rådgiveren har allerede sagt at vanskelige beslutninger må tas, og jeg kommer til å sette meg ned og jobbe igjennom dette med ham.

– Men det jeg vil at alle skal vite er at vi må gjøre disse tingene slik at vi kan få våre lån og gjeld tilbake på en bærekraftig vei. Det er viktig fordi det betyr at vi kan ta tak i inflasjonen hvis vi gjør det. Det betyr at vi best mulig kan begrense renteøkningen, og det er viktig, sa britenes ferske statsminister.

Han forsøker å roe ned nervene hos mange ved å si at de fortsatt skal ta vare på de svakeste.

– Men når vi gjør dette, vil jeg at folk skal bli forsikret om at vi alltid vil gjøre det med rettferdighet i hjertet, vi vil beskytte de mest sårbare og sikre at vi kan fortsette veksten i økonomien i det lange løp.

En resesjon i Storbritannia neste år synes nå uunngåelig. Inflasjonen er nå også forventet å ligge høyere i lengre tid, og arbeidsledigheten kan nå hele 500, 000 briter.

 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.