Kongressbygningen i Washington, D.C. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB.

Demokratenes leder i det amerikanske Senatet, Chuck Schumer, har torsdag kunngjort at Demokratene og Republikanerne er enige om å heve det amerikanske gjeldstaket frem til 3. desember.

En kilde i Senatet opplyser at gjeldstaket heves med 480 milliarder dollar, som er beløpet det amerikanske finansdepartementet trenger for å dekke landets likviditetsbehov frem til den datoen, skriver Wall Street Journal.

Det er usikkert om Senatet vil gjøre vedtak i saken allerede torsdag.

The Democratic leader and his counterpart, Senate Minority Leader Mitch McConnell (R., Ky.), still need to describe the details to lawmakers of their respective parties, which is expected to happen later Thursday. The questions are over the timing of passage, which depends on whether Republicans will allow Democrats to move immediately to a final vote, and if not, how many Republicans will vote with Democrats to clear the 60-vote hurdle that has been a constant roadblock in the 50-50 Senate.

Før enigheten ble oppnådd, hadde finansminister Janet Yellen advart om at statens kontantreserver ville ta slutt den 18. oktober med mindre Kongressen tok affære. Gjeldstaket autoriserer ikke ny pengebruk, men lar staten betale for utgifter som allerede er vedtatt.

Som mye annet i amerikansk rikspolitikk de siste årene, har også gjeldstaket blitt benyttet i et uforsonlig politisk spill mellom de to partiene i Kongressen, der saken er blitt løst i siste liten for å unngå kaos i USAs og resten av verdens finansmarkeder. Saken avstedkom politiske kriser også i 2011 og 2013.

Gjeldstaket i USA er i øyeblikket på 28.500 milliarder dollar, og det er noe høyere enn landet bruttonasjonalprodukt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.