Representantenes hus vedtok i natt å heve gjeldstaket slik at det nå for første gang bryter grensen på 30.000 milliarder dollar. USA er i ferd med å bli en gjeldsnasjon, dvs så forgjeldet at det ikke vil være mulig å reise seg igjen. Fremtidige generasjoner vil måtte betale renter fremfor å opprettholde samfunnet.

Demokratene eier denne siste økningen:

– Ingen grenser, ingen mislighold av gjelden, ingen risiko for en ny lavkonjunktur: ansvarlig styring har vunnet i denne ekstremt viktige saken, sa Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, tirsdag.

Gjeldstaket har vært på 28.900 milliarder dollar. Nå heves det med 2.500 milliarder dollar. USA unngår dermed å misligholde statsgjelden, og den nye takhøyden antas å være tilstrekkelig fram til 2023.

Men Republikanerne med Mitch McConnell gjorde hevingen av gjeldstaket mulig og deler dermed ansvaret.
Senatet vedtok utvidelsen av gjelden tirsdag.

Med Kamala Harris dobbeltstemme hevet Senatet gjeldstaket med 2.500 milliarder dollar. Dermed kan statsskuta seile i ett år til. Men USA synker stadig dypere ned i gjeld og nå har inflasjonen for alvor skutt fart. Hvis man legger til grunn vektingen fra 1982 er den på 15 prosent, ikke 6,8 som er det offisielle tall.

Demokratene pusher på for mer gjeld og har bevilget ytterligere 4-5.000 dollar i infrastrukturprogram og gratis penger som sendes til alle som sitter hjemme og ikke gidder søke arbeid. Pengene kommer likevel.

Pengemengden er økt med 36 prosent og amerikanerne kan oppleve at dollaren detroniseres som internasjonal valuta.

Demokratene styrer skuta på grunn helt bevisst for ingen nasjon kan overleve en slik pengebruk.

At Mitch McConnell har vært med å redde Biden ved flere anledninger vil ikke bli tilgitt. Det var nok rep til å henge Demokratene flere ganger. I stedet valgte McConnell å redde dem.

Det demokratiske flertallet i Senatet har stemt for å heve det omstridte gjeldstaket i USA.

Kun Demokratene stemte for lovforslaget tirsdag, men vedtaket ble gjort i tråd med en kompleks avtale inngått med Republikanerne.

Avtalen gjorde det mulig å heve gjeldstaket med alminnelig flertall. Representantenes hus ventes å stemme for løsningen senere i løpet av tirsdagen.

Gjeldstaket heves nå med 2.500 milliarder dollar. USA unngår dermed å misligholde statsgjelden, og den nye takhøyden antas å være tilstrekkelig fram til 2023.

Et tidligere vedtak i Senatet før helgen banet vei for løsningen som nå sikrer at USA kan låne enda mer penger. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.