Senatet har stemt ja til en avtale som gjør at USA fortsatt kan låne penger i to måneder til og dermed unngå en stor gjeldskrise.

Alle 50 demokrater stemte for, mens 48 republikanere stemte imot. To avsto fra å stemme.

Avtalen må også godkjennes i Representantenes hus, der den antas å bli vedtatt, før den havner på president Joe Bidens bord. Det ventes å skje først i neste uke.

Finansdepartementet advarte om at USA kom til å stå uten penger til å håndtere landets enorme statsgjeld om ikke gjeldstaket ble hevet innen 18. oktober.

Avtalen hever gjeldstaket med 480 milliarder dollar, tilsvarende rundt 4.119 milliarder kroner. Demokratene får dermed mer tid til å finne en langsiktig løsning, de to partiene må gå opp den samme stien på nytt.

Den nye fristen er 3. desember, samme dag som regjeringen i teorien går tom for penger, med mindre Kongressen blir enige om finansiering av statsapparatet.

Demokratene kjemper samtidig for å få gjennomslag for Bidens store infrastruktur- og velferdspakker, som skal koste mer enn 4.000 milliarder dollar.

En av pakkene, den såkalte krisepakken, skal delvis finansieres gjennom høyere skatt på de rike og økt selskapsskatt, noe republikanere er sterkt imot.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.