Kevin McCarthy ble valgt til Speaker of the House med 216 stemmer fredag kveld. Normalt skulle det vært 218, men seks av hans motstandere avsto fra å stemme og dermed kunne flertallskravet senkes. Det måtte 15 runder til. Disse rundene har vært brukt til forhandlinger.

McCarthy sikret seg 216 stemmer totalt i femtende og siste runde. For å bli valgt, kreves det flertall blant korrekt avgitte stemmer på en person. Fraværende, blanke stemmer og stemmer på «til stede» regnes ikke med.

Seks republikanere stemte på «til stede» i den siste runden. Blant dem var Matt Gaetz, som ble den avgjørende stemmen i runde nummer 14, og som sørget for at McCarthy ikke vant da. Også Lauren Boebert, Andy Biggs, Eli Crane, Bob Good og Matt Rosendale stemte «til stede». (NTB)

Demokratene og regimemedier har fremstilt Republikanernes motsetninger som kaos, men i virkeligheten er det en alvorlig debatt om hva Republikanerne har gjort de siste årene. Særlig dreier det seg om den vanvittige pengebruken. Rett før jul vedtok begge kamre en såkalt en samlepakke på 1700 milliarder dollar. Biden har økt USAs gjeld, og nå stanger landet i gjeldstaket igjen. Flertallet vil at man bare skal heve taket, men det nekter opposisjonen i det Republikanske partiet. USA er i ferd med å bli en gjeldsnasjon.

Det er særlig minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, som har inngått avtaler med Demokratene på sak etter sak. McConnell har til og med støttet Demokratiske kandidater for å slippe å få Trump-tilhengere i Kongressen.

Nå spørs det hvor store innrømmelser McCarthy har måttet gi minoriteten. Skrekkscenariet var at Demokratene inngikk et forlik med flertallet av Republikanerne hvor det ble gitt innrømmelser til dem. Det kunne f.eks. være lovnader om at det ikke skulle igangsettes undersøkelser av Biden-familien og FBI/justisdepartementet. Nå går det andre veien: Folk som Jim Jordan, Gaetz, Boebert, Biggs kan ha fått løfter om formannskap i viktige komiteer, og stevningene kan komme raskt.

Nancy Pelosi misbrukte sin makt til å kaste ut Republikanere hun fryktet fra 6. januar-komiteen. Det har aldri skjedd før. Nå er det payback time.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.