Republikanere og Biden ble natt til søndag enig om en prinsippavtale om budsjettet. Det er ulike versjoner av kompromisset. Man går utenom gjeldstaket ved å bli enige om at utgiftene bare skal øke 1 prosent. Spørsmålet om gjeldstaket utsettes inntil januar 2025, da en ny president vil være på plass.

Budsjettet består av faste poster og penger til «nye prosjekter», og det er disse siste det kuttes i. Flere milliarder dollar i ubrukte covid-midler trekkes inn, og det sies at også Bidens gjeldslettelser til studenter går fløyten. Det vil i så fall være en seier for Speaker of the House, Kevin McCarthy.

USA ville bryte sine gjeldsforpliktelser 5. juni, og den føderale regjering ville stå uten midler.

Mediene vil ikke forholde seg til at USA er i ferd med å synke ned i gjeld. Det er som å ha et kredittkort hvor nasjonalforsamlingen, hver gang man overtrekker kontoen, gir seg selv rett til å heve grensen. Gjelden skal betjenes, og statsgjelden er i ferd med å nå et nivå hvor fremtidige generasjoner blir gjeldsslaver. Da er det slutt på supermaktsstatusen. Parallelt med dette risikerer dollaren å miste status som internasjonalt betalingsmiddel.

Meningsmålinger viser at 60 prosent av velgerne var villig til å treffe gjeldstaket og risikere føderale permitteringer for å oppnå kutt i budsjettet. Bidens valgkamp går dårlig, og det kan ha vært medvirkende til at han var kompromissvillig.

 

https://www.foxnews.com/politics/biden-mccarthy-meeting-debt-ceiling-progress-was-made

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.