Tidligere president Lula og nåværende president Jair Bolsonaro møttes søndag i deres første én-mot-én-debatt i andre runde av den brasilianske valgkampen.

I debattene i den første runden av presidentvalget deltok også flere andre kandidater, men ingen av disse fikk mer enn 5 prosent av stemmene 2. oktober.

Ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva, best kjent som Lula, og Bolsonaro har vært favorittene hele veien. Søndag anklaget de hverandre gjentatte ganger for løgn. Debatten varte rundt halvannen time, og begrepet ble brukt av hver av kandidatene godt over ti ganger.

– Du er en løgner. Du lyver hver dag, sa Lula i en replikkveksling, mens Bolsonaro flere ganger sa at «Du kan ikke komme her og fortelle folk disse løgnene».

– Lula, slutt å lyve, det er ikke bra for deg i din alder, sa han også til sin 76 år gamle motkandidat.

Personangrep

Kandidatene brukte mye tid på personangrep mot hverandre, spesielt rundt sakene som målingene har pekt ut som motstanderens svakeste punkt.

For den ytterliggående høyrepolitikeren Bolsonaro er det håndteringen av koronapandemien som har krevd over 680.000 menneskeliv i Brasil, og for venstreorienterte Lula er det korrupsjonsskandaler der partiet hans er involvert.

– Din uaktsomhet førte til at 680.000 mennesker døde når mer enn halvparten kunne vært reddet, sa Lula til Bolsonaro. Sistnevnte fyrte tilbake.

– Fortiden din er skammelig. Du gjorde ingenting for Brasil annet enn å putte penger fra det offentlige i lommene på deg selv og vennene dine, sa Bolsonaro.

Jevnt

Første valgomgang i Brasil endte uventet jevnt, etter at meningsmålingene på forhånd hadde spådd klar seier og over 50 prosent oppslutning for Lula. Han endte med 48 prosent mot Bolsonaros 43 prosent.

Meningsmålingene tilsier at Lula fortsatt er i føringen, men ledelsen har minket betraktelig.

I tillegg har det blitt diskusjon i Brasil om påliteligheten til målingsinstituttene etter at Bolsonaros oppslutning ble undervurdert i første valgrunde.

Det ventes at de to møtes til nok én debatt noen dager før valget, da på TV Globo, landets mest populære kanal. Valgdagen er 30. oktober.

Les og hør også:

Skogpod 3. oktober: Brasil-valg et stort nederlag for NRK

Brasil: Bolsonaro slo tilbake – omvalg må til

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Kjøp billetter til møtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.