Utenriksminister Espen Barth Eide kommenterer situasjonen i Midtøsten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge er beredt til å ta ansvar i eventuelle fredsforhandlinger i Midtøsten dersom det skulle komme en forespørsel, sier utenriksministeren.

Norge stiller seg igjen først i rekken av land som vil «ta ansvar» for utviklingen i den store verden. Og nok en gang er Norge rede til å spille en sentral rolle i Midtøsten.

– Norge er klar hvis vi blir spurt, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2.

NTB melder om saken.

Barth Eide mener fremdeles at den beste løsningen i Midtøsten er en tostatsløsning, altså et tilfelle der palestinerne lever i en selvstendig stat ved siden av Israel.

Problemet med en slik løsning er at ingen av de to parter selv, verken israelerne eller palestinerne, later til å ha noe ønske om den eller tro på den.

Det stanser ikke Barth Eide og andre som mener de skal ordne opp i dette gjennom dialog.

– Det kan se vanskelig ut nå, det må vi være ærlig på. Men det er det som gjør at Israel kan fortsette som en jødisk og demokratisk stat, og det er det som gjør at palestinerne kan få styre hjemme der de bor, sier han.

Forrige helg deltok Eide på et toppmøte i Egypt som samlet ledere fra både Europa og arabiske land. Der var det stor oppslutning om forslaget om en tostatsløsning, sier han.

– Der sa alle at nå må vi få liv i et tostatsløsning. Araberne sa det, europeerne sa det, jeg sa det, amerikanerne sa det, sa utenriksministeren til NTB lørdag.

Barth Eide har ikke skissert noen konkrete tanker for hvordan han ser for seg at israelerne skal leve i en fredelig «tostatsløsning» med en terrorgruppe som har erklært at deres hellige mål er å utrydde hele Israel.

Norge har også tidligere vært på banen som fredsmekler i Midtøsten, og svidd av store beløp i den sammenheng. Dette   resulterte i den såkalte Osloavtalen, en avtale som i dag nærmest er et skjellsord hos begge parter i konflikten.

Les også: 

Ikke akkurat politisk tyngde i UD: Student blir rådgiver for Barth Eide

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.