Indonesia syntes Norge stilte for strenge krav, og sa tidligere i år nei til å få en milliard dollar. Nå vil klimaminister Barth Eide «ordne opp» og få gitt bort pengene likevel.

NTB forteller om saken, og opplyser at Norge i 2010 lovet å betale inntil 1 milliard dollar til Indonesia om landet lyktes med å få ned avskogingen.

I år endte det i stedet med at Indonesias regjering opphevet avtalen og sa nei takk til pengene fra Norge. Indonesiske myndigheter mente Norge stilte for omfattende krav knyttet til pengene.

Men Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) tar ikke et nei for et nei når det er snakk om å få delt ut norske skattepenger til andre land.  Han vil gjerne være sjenerøs, og best av alt: Det er jo ikke sine egne penger han strør om seg med.

Han sier til Bistandsaktuelt at han nå vil få liv i avtalen igjen, og at han allerede er i gang med det som beskrives som dialog.

– Noe av det første jeg gjorde, var å ha et møte med Indonesias ambassadør her i Norge, sier Barth Eide til Bistandsaktuelt.

Neste skritt i denne nokså oppsiktsvekkende prosessen er et møte mellom Barth Eide og hans indonesiske motpart, skog- og miljøminister Siti Nurbaya Bakar. Det skal etter planen skje allerede under klimatoppmøtet COP 26 i Glasgow, som starter på søndag.

– Signalene fra Indonesia er at de setter pris på samarbeidet og ønsker å ha dialog. Jeg vil ikke forskuttere hva som kommer ut av det, men vi mener det er viktig å videreføre et godt forhold til Indonesia og finne ut hvordan vi kan gjøre det i fellesskap, sier Barth Eide.

De fleste nasjoners regjeringer vil i utgangspunktet tenke at et «samarbeid» som går ut på å motta penger fra Norge, kan være vel verdt en prat. Særlig når man selv kan stille betingelser for å ville ta imot pengene.

Indonesias regjering må antagelig tro de har å gjøre med mennesker som har gått fra forstanden. Det ville vært interessant å få vite hva indoneserne sier seg imellom etter å ha møtt Espen Barth Eide på «givertokt» på vegne av norske skattebetalere.

Men den ene dollar-milliarden Barth Eide nærmest logrer etter å få gitt bort til Indonesia, blir likevel bare en liten slant i forhold til de summer Norge etter planen skal dele ut i «klimabistand» på det kommende klimamøtet i Glasgow.

For en del land i den tredje verden fortoner trolig reisen til Glasgow seg som å dra på besøk til en styrtrik, beruset onkel som sitter i sofaen og kaster om seg med penger til alle som gidder å komme innom en stund og late som om de lytter til hans babbel.

Det kan alltids være verdt å ta turen.

Dette kan man lese mer om her:

Støre dobler klima­bistanden: – Blir en hoved­satsing i norsk utviklings­politikk

Høst er lesetid:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bestill også årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.