Det er opp til de enkelte NATO-landene å bestemme om restriksjoner på våpnene som de leverer til Ukraina, kan oppheves, sa NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg i forbindelse med vårsesjonen i alliansens parlamentariker­forsamling i Sofia mandag.

Stoltenberg fastholdt oppfordringen til å fjerne restriksjonene, men med presiseringen toner han den likevel ned.

Etter generalsekretærens oppfatning er «Ukrainas hender bundet» på grunn av restriksjonene, skriver RAI News:

«Det er opp til de allierte å beslutte restriksjoner» på bruken av «våpen som leveres til Ukraina. Dette er ikke en NATO-beslutning, det er en beslutning som tas av de enkelte allierte», som så langt har «fattet ulike beslutninger», sa NATOs generalsekretær.

«Mitt budskap er at jeg mener det er på tide å vurdere noen av restriksjonene» på Kievs våpenbruk, «fordi Ukraina har rett til selvforsvar», og «i henhold til folkeretten inkluderer dette retten til å angripe legitime militære mål utenfor Ukraina», påpekte han.

Uttalelsen fra Stoltenberg kommer dagen etter at Italias statsminister Giorgia Meloni avviste å gi Ukraina adgang til å benytte italienske våpen inne i Russland.

To dager i forveien hadde Ungarns statsminister Viktor Orbán sagt at han ville redefinere landets rolle i NATO til kun å omfatte alliansens eget forsvar, og ikke delta i andre militære operasjoner i alliansens regi.

Stoltenberg toner også ned såvel NATOs institusjonelle rolle i Ukraina-krigen som trusselbildet mot alliansen:

«Det vi gjør i Ukraina gjør ikke NATO til en del av konflikten. NATO har i hovedsak to mål: Det ene er å støtte Ukraina, og det andre er å forhindre en eskalering av konflikten utenfor Ukraina. Vi ønsker ikke en storstilt konflikt mellom Russland og NATO», presiserte Stoltenberg under pressekonferansen med den bulgarske statsminister Dimitar Glavchev.

Stoltenberg beroliger: «Vi ser ingen overhengende trussel om væpnet angrep mot noen av NATOs allierte. Med krigen i Ukraina og ustabiliteten i Baltikum har det selvsagt vært nødvendig å øke vår årvåkenhet og tilstedeværelse, både på bakken og i luften, for å sikre at vi er klare til å reagere om nødvendig.»

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.