Natos ammunisjonslagre er nesten tomme pga leveranser til Ukraina. Nå kjøper Nato 220.000 artillerigranater på 155 mm til den nette sum av 12,5 milliard kroner. Men leveransene vil først begynne om et år. Tidligst. Ukraina trenger dem før den tid.

 

– Russlands krig i Ukraina har blitt en kamp om ammunisjon, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg etter signeringsseremonien i Brussel tirsdag.

Kontrakten gjelder kjøp av 155 mm artilleriammunisjon. Nato har inngått kontrakten på vegne av medlemsland som enten vil levere granatene videre til Ukraina, eller bruke dem til å fylle på sine egne lagre. De første leveransene kan skje om tidligst et år.

En Nato-kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at det er Belgia, Litauen og Spania som er kjøperne. Leverandørene er angivelig den franske våpenprodusenten Nexter og tyske Junghans. Til sammen kan det dreie seg om rundt 220.000 artillerigranater.

Flere Nato-land opplever at egne våpenlagre har krympet betraktelig som følge av krigen i Ukraina.

Stoltenberg mener at det er helt nødvendig å øke produksjonen av ammunisjon for å sikre fortsatt støtte til Ukraina. Han sier samtidig at Nato ikke ser noen umiddelbar trussel mot alliansens medlemsland. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.