Kanonløp til den tyske stridsvognen Leopard og haubitsere som sendes til Ukraina, har sendt aksjene til den tyske våpenprodusenten Rheinmetall inn på Frankfurt-børsens liste over de 40 mest verdifulle og omsatte selskapene, den såkalte DAX-indeksen. Fresenius Medical Care (FMC), som er verdens ledende produsent av medisiner og utstyr for folk med nyresvikt, blir nedgradert.

Rheinmetalls markedsverdi er nå på rundt 10,4 milliarder euro, nærmere 119 milliarder kroner. Aksjens verdi har mer enn doblet seg etter at Russland invaderte Ukraina i februar i fjor.

Rheinmetall lager blant annet kanonene til Leopard 2-stridsvognene, en stridsvogntype som for tiden flere europeiske land er i ferd med å sende til Ukraina. Rheinmetall står også bak kanonen på Panzerhaubitze 2000, en langtrekkende haubits som brukes av den ukrainske hæren. (NTB)

Fresenius Medical Care (FMC) opplyser på sine egne hjemmesider at de er verdens største produsent av produkter og tjenester til mennesker med nyresvikt.

Rekordomsetning

Ledelsen i Rheinmetall føler seg trygge på at aksjekursene vil stige ytterligere, også etter at våpenprodusenten etablerer en egen fabrikk for produksjon av minimum 200 Panther KF 51-vogner per år i Ukraina.

Denne utviklingen kan komme til å bety problemer for det fransk-tyske prosjektet om å utvikle nye stridsvogner, men sjefen for Rheinmetall, Armin Papperger håper Vesten vil gjøre alvor av å kjøpe inn mer ammunisjon, for de har kapasitet til å produsere, sier han til Bloomberg.

Mr. Papperger said rising geopolitical pressures, from the war in Ukraine to tensions in Asia, had triggered a period of unprecedented growth for Rheinmetall. This year, he said, is shaping up to be “by far the best year in the history of the company.”

Papperger sa at økende geopolitisk press, fra krigen i Ukraina til spenninger i Asia, hadde utløst en periode med enestående vekst for Rheinmetall. Dette året, sa han, ser ut til å bli “det klart beste året i selskapets historie.” (WSJ)

Gode investeringer

Også Oljefondet nyter godt av dette oppsvinget for Rheinmetall.

Fullt så profitabelt ser ikke Oljefondets investeringer i nyremedisin og andre helseprodukter fra Fresenius ut til å være. Ved utgangen av 2022 eide vi, dvs Oljefondet, 1,22 prosent av dette selskapet, til en verdi av noe over 1,1 milliard norske kroner. Det er småpenger i denne verden.

Ikke alle i Tyskland er like glade for denne utviklingen:

War in Ukraine Has Supercharged This German Weapons Maker (Wall Street Journal)

NATO country orders Assegai 155mm artillery ammunition (Defence Industry Europe)

Se også:
Kjøp bøker fra Document!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.