Marokko har solgt et ukjent antall T-72B sovjetisk-produserte stridsvogner til Ukraina. Rundt tyve av dem ble sendt til slagmarkene i Ukraina i januar.

Tilsammen har Marokko 136 T-72B stridsvogner som de kjøpte for to tiår siden fra Hviterussland. Hensikten var å opprette en «russisk brigade» i den nordlige delen av landet for å kunne motstå pansrede divisjoner fra nabolandet Algerie.

Nu skal altså de sovjetiske stridsvognene som er blitt oppgradert i Tsjekkia, slåss på gamle hjemtrakter mot Russland. Kan man her snakke om en nemesis vandrende gjennom livet?

Beslutning «nesten under tvang» 

Marokkos beslutning om å levere våpen til Ukraina ble tatt «nesten under tvang» under Ramstein-toppmøtet for Ukraina som fant sted i april 2022 og som ble organisert av USA, skriver det algeriske nyhetsbyrået Mena Defense

På toppmøtet var Tunisia og Marokko de eneste landene som representerte Nord-Afrika. Tunisia hadde på den tiden sendt to lastefly til Polen hvor bistandslogistikken til Ukraina sentraliseres, og det ser ut til at Marokko har fulgt Tunisias eksempel ved å sende våpen, ikke humanitær hjelp.

Sponser utskiftning fra russisk til amerikansk materiell

USA har lovet materiell bistand til land som vil skille seg av med russisk eller sovjetisk militært materiell, hvilket kan varsle en marokkansk utskiftning av T-72’erne med M1A1’ere fra USAs militære overskuddslager, spår Mena Defence.

Ukraina har bedt om tyske Leopard 2-stridsvogner og i Berlin har de nølt med avgjørelsen, men nu er det ifølge Süddeutsche Zeitung, klart at 88 eldre Leopard 1-stridsvogner skal til Ukraina, men først skal de få en ansiktsløftning som totalt vil komme på mer enn hundre millioner euro.

 

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.