Zelenskyj fikk ikke tyske stridsvogner på fredagens møte i kontaktgruppen på Ramstein-basen i Tyskland. Den nye tyske forsvarsministeren Boris Pistorius ga ikke etter for presset. Ukraina fikk mange andre våpen, men symbolsk hadde Leopard-stridsvognene stor betydning.

Zelenskyj har pleid å få det han ber om. Det fikk han ikke denne gangen. Det la en demper på humøret. Det var på forhånd lagt et betydelig press på den tyske regjering for at de skulle gi etter. Tyskland vil heller ikke gi grønt signal til at andre land kan eksportere sine Leopard-2 til Ukraina.

Ukraina trenger tid til å trene mannskapet i å håndtere de moderne stridsvognene hvis de skal settes inn til våren. Pistorius sa det ikke er noen ting til hinder for at Polen kan lære opp ukrainere på polsk jord.

Pistoriuus sa tyskerne vil bestemme seg innen en måned, men ville ikke forskuttere resultatet. Det betyr at forbundskansler Olaf Scholz ikke har bestemt seg.

Den ukrainske generalstaben har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som nå kontrollerer 18 prosent av landet.

Det er ikke de helt store antall som er lagt på bordet fra de landene som har forpliktet seg: Storbritannia har Challenger 2 og vil sende 14 av disse. Polen vil sende like mange Leopard-2 hvis andre også gir et bidrag. Det er ikke helt den styrken Ukraina trenger for å gjøre en forskjell.

Participants attend the meeting of the ‘Ukraine Defense Contact Group’ at Ramstein Air Base in Ramstein, Germany, Friday, Jan. 20, 2023. Defense leaders are gathering at Ramstein Air Base in Germany Friday to hammer out future military aid to Ukraine, amid ongoing dissent over who will provide the battle tanks that Ukrainian leaders say they desperately need(AP Photo/Michael Probst)

Mark Milley helte kaldt vann i blodet på ukrainerne. Kan det ha vært et varsel om at Ukraina må forberede seg på forhandlinger, at de ikke vil få alle våpnene de trenger for å kaste ut russerne?

USAs forsvarssjef Mark Milley deltok også på pressekonferansen på Ramstein-basen og medga at Ukraina neppe vil være i stand til å gjenerobre alle de russiskokkuperte områdene.

– Fra et militært ståsted hevder jeg fortsatt at det i år vil være veldig, veldig vanskelig å militært kaste ut de russiske styrkene fra hele den russisk-okkuperte delen av Ukraina, sa Milley.

En amerikansk tjenestemann kom også med sjelden kritikk av innsatsen for å forsvare Bakhmut.

Ukraina burde ikke være fiksert på å forsvare Bakhmut til enhver pris, og burde heller planlegge en ny offensiv i sør, sier en amerikansk tjenestemann.

Industribyen Bakhmut er blitt episenteret i utmattelseskrigen i Øst-Ukraina, som innebærer massive artilleriangrep, trege framrykkinger og høye dødstall på begge sider.

Byen er også blitt en politisk og symbolsk premie for begge parter. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var nylig på besøk, og byen er blitt det eneste stedet der russerne i form av Wagnergruppa for tiden har håp om framgang på bakken.

Men den amerikanske tjenestemannen sier at fokuset på Bakhmut hindrer Ukraina i å forberede den viktigere oppgaven som er en større våroffensiv mot den russiske okkupasjonen sør i landet.

Han mener tiden er til Russlands fordel i Bakhmut på grunn av russernes overlegne artilleriressurser og store antall soldater. Men selv om russerne skulle klare å okkupere Bakhmut, vil ikke det bety så mye fordi ukrainerne kan forskanse seg i stillinger som er lette å forsvare ikke langt unna.

Ukraina har heller ikke mye å vinne på å tviholde på Bakhmut. Tvert imot ofrer de tusener av soldater og bruker store mengder ammunisjon på et mål som har liten strategisk betydning.

Disse styrkene burde heller trekkes ut og delta i USA-ledede treningsprogrammer for å danne en mer sofistikert og tungt væpnet styrke som kunne starte en offensiv i sør, mener tjenestemannen.

Han viser til at store mengder våpen nå kommer til Ukraina, inkludert hundrevis av pansrede kjøretøyer som trengs i en bred offensiv.

Det trengs tid til trening, så han mener ukrainerne må vurdere om de skal holde på Bakhmut til enhver pris eller satse på en større offensiv. De har neppe ressurser til begge deler, mener tjenestemannen. (NTB)

Det er vanskelig å vite om det stikker mer i denne kritikken, om amerikanerne er misfornøyd med disponeringen av tropper og materiell. Satser Zelenskyj på å vinne kampen om Bakhmut fordi regner med å ha amerikanerne i ryggen?

Han fikk en god del våpen på Ramstein-møtet.

The latest package of US aid includes eight Avenger air defence systems, 350 Humvees, 53 Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) vehicles, more than 100,000 rounds of artillery ammunition and rockets, and missiles for the High Mobility Artillery Rocket System.

Other pledges announced ahead of the Ramstein meeting included; S-60 anti-aircraft guns from Poland with 70,000 rounds of ammunition; additional Stinger air-defence systems and two M-17 helicopters from Latvia; and two Russian-made Mi-8 helicopters and dozens of L-70 anti-aircraft guns with ammunition from Lithuania.

Kreml hadde advart Nato om at et vedtak om stridsvogner ville få svært alvorlige konsekvenser.

 

 

Lesermøte i Oslo torsdag 26. januar kl. 18.00

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.