Natos generalsekretær sier at krigen i Ukraina kan dra ut i årevis, men at Nato vil utstyre og trene Ukraina.

– Vi er nødt til å forberede oss på lang sikt. Det finnes absolutt muligheter for at denne krigen vil trekke ut og vare i måneds- og årevis, sa Stoltenberg på Natos ungdomstoppmøte i Brussel torsdag.

«Absolutt» er et sterkt ord. Det tyder på at Stoltenberg anser det for sikkert eller høyst sannsynlig.

I samme åndedrag sier han at Nato vil trene og utstyre Ukraina. I praksis kan dette tolkes som at Ukraina er et Nato-medlem, noe man har sagt er utelukket. Ukraina kommer inn bakveien.

Nato er forberedt på å hjelpe Ukraina med å modernisere hæren med moderne vestlig utstyr, framfor gamle sovjetiske våpen.

Tyngre utstyr fra Nato-land har hittil i hovedsak vært fra sovjettiden, ettersom ukrainerne har erfaring med dette utstyret. I det siste har USA og andre Nato-land imidlertid begynt å sende vestlig artilleri til Ukraina.

Ukraina har gjentatte ganger bedt om tunge våpen fra Vesten. Ønsket er blitt enda sterkere etter at Russland rettet sin offensiv mot Donbas-regionen. Den består i stor grad av flatt og åpent terreng, noe som gjør at stridsvogner og andre mobile enheter er til stor hjelp.

Tirsdag bestemte Tyskland seg for å sende mobilt luftvernskyts. De 50 Gepard-panservognene er en variant av stridsvognen Leopard.

Nato sier det står skulder ved skulder ved Ukraina og vil gi landet det som trengs for å forsvare seg, om det så tar årevis. Det er en meget sterk forpliktelse overfor et ikke-medlem.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.