Foto: Orlandow / Pixabay (kuttet og speilvendt av Document).

Etter mer enn tre år med økende investeringer i ESG-fond i USA, ble to milliarder dollar trukket ut av disse såkalt bærekraftige børsfondene i mai, som er den største nedgangen noensinne for slike fond.

Denne vendingen kommer idet mange investorer justerer investerings­porteføljene sine i mindre idealistisk retning på grunn av den svake utviklingen på det amerikanske aksjemarkedet, opplyser Bloomberg.

Kilde/grafikk: Bloomberg.

Investerings­prospekter har den senere tiden fremhevet kriteriene for aksje­selskapers ESG, en forkortelse for environmental, social and corporate governance, der de miljømessige kriteriene omfatter klima­vennlighet og «karbonrisiko». Tankegangen er at selskaper som opptrer på en bærekraftig måte, i det lange løp vil lykkes bedre enn andre.

En av Bloombergs analytikere antyder at ESG-investeringer er et fenomen som drives av oppgangstider:

“There’s no way to know for certain why the outflows were so extreme,” said Bloomberg Intelligence analyst James Seyffart, who noted that the funds had started from a high-asset base after years of inflows. “But also ESG ETFs may be finding that people care a lot more about them in bull markets.”

Økningen i oljeprisen har forandret spillereglene:

Do-good investing boomed during the pandemic, with more than $68 billion flowing into ESG equity funds in the past two years. Many believed that this momentum would continue into 2022. But the spike in oil prices since Russia invaded Ukraine has lifted fossil-fuel shares, driving the S&P 500 Energy Index to gain 59% this year even as the benchmark overall has dropped 14%.

En undersøkelse som investerings­selskapet RBC Wealth Management har utført blant 900 av sine kunder, viser ifølge selskapets ledelse at 74 prosent mener at mange aksje­selskaper oppgir villedende informasjon om sine ESG-initiativer, skriver Bloomberg.

ESG er svindel, twitret nylig Tesla- og SpaceX-gründeren Elon Musk, som er verdens rikeste mann.

 

Tysk storbank mistenkes for grønnvasking av verdipapirer

 

Meld deg på lesermøte med boklansering her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.