Nicolai Tangen, daglig leder i Norges Bank Investment Management (NBIM), sa i et intervju med Bloomberg TV på World Economic Forum i Davos at grådighet blant bedrifter har gått for langt, spesielt i USA. Han retter kritikken mot selskaper som tilbyr noen av de mest ekstravagante lønnspakkene til ledere:

– Vi synes spesielt i USA at bedriftenes grådighet bare har gått for langt.

– We think in particular in the US the corporate greed has just gone too far,

På spørsmål om selskapene er mottakelige for det budskapet, mener daglig leder i Oljefondet  at det ér de – og at selskapene virkelig lytter.

Hans uttalelse er en del av et budskap om å fortelle ledelsen i bedrifter at de må skjerpe seg når det gjelder ESG (Environmental, Social, and Governance) , indikerte Tangen. Derfor har Oljefondet brukt sin stemmerett til å presse på for endringer. I fjor stemte de mot kompensasjonsplaner hos Apple Inc. i en rådgivende stemmeseddel:

– Vi hadde noen mot-stemmer i fjor, og deretter ønsker selskapene å ha en dypere samtale med oss, og vi ser noen effekter når det gjelder pakker i år, sa Tangen uten å identifisere noen av selskapene.

I en treårig strategiplan publisert i desember sa fondet at det ville presse på for obligatorisk rapportering av bedriftens bærekraft, og skjerpe forventningene til klimaendringer og menneskerettigheter. Den vil også bruke stemmegivning som et verktøy for mer aktivt å fremme sine synspunkter og holde styrledelser ansvarlige.

Ifølge Finansavisen har Nicolai Tangen en årslønn på 6,3 millioner og er den nest best betalte i Oljefondet. Samme år anslo Kapital at Tangen hadde en formue på 8,2 milliarder kroner, hvilket gjør sørlendingen til Norges 33. rikeste person.

Likevel er det er småpenger i forhold til Apple Incs direktør Tim Cooks kompensasjon på 99 millioner dollar som Oljefondet stemte i mot i 2022 – han har vel derfor all sin rett til å gå ut mot amerikanerne.

Men Daniel som kommenterer i Twitter-tråden er ikke helt enig:

– Dude literally runs the biggest oil fund. Norwegians are much more humble and hard working.

Til E24 sier Tangen følgende fra sitt første Davos-møte:

– I mange tilfeller stjeler toppledelsen pengene våre i fullt dagslys. Det er ikke alltid samsvar mellom utviklingen i verdiskapingen i selskapene og det ledelsen får betalt.

Tangen er veldig opptatt av å løse verdens klimaproblemer. Han mener mange styrer sitter og sover og ikke tar ansvar.

– Selskapenes styrer må ha en klar plan om null netto utslipp i 2050.

– Vi vil bli klarere i språket overfor selskaper som er sinker på dette området. For å sette klimasaken på spissen: I en verden som ikke er beboelig på grunn av klimaendringene, er verdien av Oljefondet lik null.

Les også:

Texas svartelister BlackRock og flere banker for boikott av olje og gass

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.