I et intervju med Financial Times (FT), sier sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen, at Europa er mindre hardtarbeidende, mindre ambisiøse, mindre risikovillige og mer regulert enn USA. Han mener gapet mellom de to kontinentene blir bare større og større.

Nicolai Tangen sier til FT at det er bekymringsfullt at amerikanske selskaper har gått forbi sine europeiske rivaler når det gjelder innovasjon og teknologi, noe som har ført til at amerikanske aksjer har gjort det mye bedre enn europeiske aksjer det siste tiåret.

– Det er et problem med tankegangen når det gjelder aksept av feil og risiko. Hvis du går konkurs i USA, får du en ny sjanse. I Europa er du død. Vi er ikke særlig ambisiøse. Jeg skal være forsiktig med å snakke om balanse mellom arbeid og privatliv, men amerikanerne jobber bare hardere.

Tangen ble spurt av redaktør for FT, Roula Khalaf, om folk i oljefondet er bekymret for utfallet av årets presidentvalg i USA. Tangen svarte ja, men sa ikke hvorfor de er bekymret:

– Men jeg bør nok ikke si for mye om det, la han til. – Vi investerer bare i USA i gode selskaper på lang sikt. Det vil ikke ha noen konsekvenser for hvordan vi allokerer kapitalen vår. Vi har nesten halvparten av midlene våre i USA, og vi vil fortsette å investere i USA.

Oljefondets aksjeinvesteringer er fordelt på nesten 9 000 selskaper i mange land, sektorer og valutaer over hele verden. Syv amerikanske teknologiselskaper står for rundt 12 prosent av aksjebeholdningen; Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla.

Tangen sa at det er en grunn til at vinneren tar alt etter hvert som utviklingen av for eksempel kunstig intelligens får fotfeste. Han har snakket med amerikanske toppsjefer som hadde klaget over at det var vanskelig å gjøre forretninger i Europa på grunn av strenge reguleringer og byråkrati.

– Jeg sier ikke at det er bra, men i USA har dere mye kunstig intelligens og ingen reguleringer, mens i Europa har de ingen kunstig intelligens og mange reguleringer.

Det norske fondet har inntatt en stadig mer aktiv holdning til Miljø- , Sosiale- og Forretningsetiske forhold (ESG), og Tangen er bekymret for at fondet kan bli fanget i den pågående tilbakeslaget mot ESG i USA, som har ført til at BlackRock, verdens største kapitalforvalter, har mer enn tredoblet sine utgifter til sikkerhet for administrerende direktør Larry Fink.

For to dager siden rapporterer flere medier at BlackRock har doblet utgiftene til sikkerhet for Larry Fink på grunn av økende motreaksjon mot ESG-investeringer

Tangen sier at Oljefondet er i ferd med å bli det eneste selskapet som har en mening her, ettersom amerikanske investorer står overfor skeptiske kunder og politisk press, mens fondet har en kunde som er svært sosialt bevisst:

– He said the oil fund was becoming “the only company left having an opinion here” as US investors faced skeptical clients and political pressure while “we have a client that is very socially conscious”.

I februar kastet Oljefondet ut 86 selskaper på grunn av risiko knyttet til miljø, sosiale forhold eller forretningsetiske hensyn (ESG), skrev Fædrelandsvennen i februar.

Det er det høyeste antallet selskaper fondet har solgt seg ut av på grunn av risiko på et år. Menneskerettigheter, klimaendringer og korrupsjon var de viktigste årsakene til ekskluderingen.

Financial Times skrev i en tweet i går at saken om Nicolai Tangen var den mest leste saken.

God morgen, New York. Mens dere sov, var vår mest leste sak om Norges oljefondssjef som sa at europeere er mindre hardtarbeidende enn amerikanere.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.