Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) (t.v.) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Annika Byrde / NTB

Det såkalte grønne skiftet skal presses inn også i Forsvaret. Nå kjøpes det inn elektriske hjullastere til hele forsvarssektoren.

Forsvaret skal bli grønnere og mer bærekraftig. Forsvarsmateriell og Forsvarets logistikkorganisasjon har bestilt elektriske hjullastere til hele forsvarssektoren.

NTB opplyser om dette.

De første el-lasterne kan trolig rulle inn i Norge allerede i løpet av første kvartal 2024, skriver Forsvarsmateriell i en pressemelding.

– Hele sektoren får nå mulighet til å kjøpe hjullastere som er mer bærekraftige, mer stillegående og mye billigere i drift enn de dieseldrevne som brukes i dag, sier faggruppeleder Frank Schjølberg i Forsvarsmateriell.

De har inngått en rammeavtale med Volvo om innkjøp av el-lastere. De kan veie opptil 5 tonn og har en løftekapasitet på 3,5 tonn. Avtalen vil også sikre vedlikehold av hjullasterne i hele deres levetid.

Det er rundt 170 hjullastere i forsvarssektoren, 60 av disse har passert sin levetid og bør derfor byttes ut.

Det opplyses ikke om eventuelle operative begrensninger for slike elektriske kjøretøy i forsvarssammenheng.

Mange vil spørre seg hvordan tunge, elektriske kjøretøy vil fungere under krevende forhold for eksempel i felt, der det gjerne er begrenset med lademuligheter.

Les også: 

Den totalitære klima­revolusjonen

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.