Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB

Torsdag fikk 4594 bileiere i Norge digital melding fra Forsvaret om at kjøretøyet deres vil bli disponert av Forsvaret ved behov. Det kan bli flere fremover, men elbiler er ikke ønsket.

I en trussels-  eller krigssituasjon vil et stort antall norske bileiere måte avgi sin bil til Forsvaret. Der vil den bli benyttet til ulike former for transportoppdrag, av materiell og personell.

Flere tusen bileiere fikk torsdag 19. januar en melding fra Forsvaret, der de informeres om at kjøretøyet deres står på en liste for mulig rekvirering i en aktuell situasjon.

Årsaken er at Forsvaret skal ha tilgang til nødvendige ressurser i krig eller krise, noe hele samfunnet forventes å bidra til.

Forsvarets Forum melder om saken.

«Dersom du mottar melding fra oss, vil det ikke ha noen annen praktisk betydning enn at du kjenner til at kjøretøyet ditt – i en krigssituasjon – vil bli disponert av Forsvaret ved behov», skriver Forsvaret i en pressemelding.

Årets meldinger er en videreføring fra et tiltak fra januar 2022, da Forsvaret ba 4000 bileiere være forberedt på å måtte avgi bilen i en aktuell situasjon.

Foreløpig vil Forsvaret bare ha bensin- og dieselbiler. Elbiler er ikke ønsket.

Rekvireringen gjelder for ett år av gangen, og har ingen betydning for eieren før en aktuell situasjon måtte oppstå.

Nå er listene oppdatert. 3201 av de forberedte rekvisisjonene for 2023 videreføres fra i fjor, mens 1393 er nye. Når listene oppdateres neste år, kan antallet være høyere, gitt den spente situasjonen som råder i Europa.

– Forberedte rekvisisjoner bygger på behov som militære avdelinger har ved krise og krig, men som ikke er dekket gjennom materiell som er i daglig drift. Forsvaret viderefører nå denne ordningen for kjøretøy. Dette er et føre-var-tiltak og en del av en større gjenoppbygging av beredskapen vår, forklarer generalmajor Lars Christian Aamodt, sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), ifølge Forsvarets pressemelding.

Det opplyses ikke hvilke typer biler som foretrekkes, men det er grunn til å tro at robuste SUV-er samt biler med en viss lastekapasitet er et naturlig valg for Forsvaret.

 

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.