Regjeringen har bestemt seg for å donere cirka 1,5 milliarder kroner til et britisk-ledet fond som skal finansiere kjøp av våpen og utstyr til Ukraina.

– Vi kunngjør i dag at vi gir en ny stor donasjon til det britisk-ledede International Fund for Ukraine på cirka 1,5 milliarder kroner. Det vil gjøre oss til den største bidragsyteren til fondet foruten britene selv, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Det er nokså bred støtte i Norge for å hjelpe Ukraina i kampen mot invasjonsstyrkene fra Russland. Man bør dog merke seg at den støtten Norge nå gir til Ukraina (i denne omgang), er nesten halvparten av beløpet regjeringen skal dra inn ved hjelp av den omstridte grunnrenteskatten for oppdrettsnæringen.

I tillegg vil Norge etter nye anslag innen utgangen av 2023 ha tatt imot 80.000 flyktninger fra Ukraina. De fleste nordmenn har stor sympati med folk på flukt fra krig i det relative nærområdet. Men at kun 25 prosent av ukrainerne som oppholder seg i Norge sier at de ønsker å returnere til hjemlandet, selv når krigen er slutt, er et økonomisk varselssignal.

UDI venter 40.000 flyktninger fra Ukraina neste år

Pengene som bevilges nå, skal brukes til innkjøp av våpen og annet utstyr til Ukraina. Gram peker på at mange land hittil har delt ut egne våpen til Ukraina, men nå er det større behov for å anskaffe materiell direkte fra industrien.

– Det betyr at det er muligheter for norsk forsvarsindustri og leverandører til å kunne skaffe seg kontrakter etter hva man har å bidra med, sier Gram.

EU-kommisjonen vedtok nylig å bidra med 185 milliarder kroner til Ukraina i 2023. Også Italia og NATO lover å fortsette støtten.

– Russland er under sterkt press. Hvis russiske styrker må forlate Kherson, vil det være nok en seier for Ukraina. Vi vil støtte Ukraina så lenge det er nødvendig, sa Stoltenberg.

Italias nyvalgte statsminister Giorgia Meloni sier at Italia forplikter seg til å støtte kampen for territoriell enhet i Ukraina.

– Italia har vist en klar holdning i spørsmålet om støtte til Ukraina. Vi står fullt og helt bak det ukrainske folkets kamp for frihet, sa Meloni.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.