Konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg (f.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Raufoss. Foto: Geir Olsen / NTB

Regjeringen vil kjøpe artilleriammunisjon for 2,6 milliarder kroner fra Nammo. Det skal fylle opp norske lagre, og bidra til å opprettholde støtten til Ukraina.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) varslet om den store  kontrakten under et besøk hos Nammo på Raufoss fredag.

NTB melder om saken fredag foirmiddag.

– Det er en ny sikkerhetssituasjon. Det er krig i Europa, og beredskapen er hevet. Det genererer stort behov for militært materiell. Det er både fordi land har behov for å styrke egen beredskap, og fordi Ukraina har behov for materiell, sier Gram.

Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for produksjon av ammunisjon, og selskapene har bedt om produksjonsgarantier. I tillegg ønsker man å fylle opp norske lagre av ammunisjon.

Største kontrakt noensinne

– Det er den største kontrakten som er på vei til Nammo noen gang, sier Nammo-sjef Morten Brandtzæg.

Regjeringen avviste på pressekonferansen at de har snudd, etter at de i høst sa nei til Nammos ønske om å få 650 millioner.

– Når vi skal bruke store beløp som vi gjør nå, må vi gjøre det på en måte som gjør at vi får mest mulig ut av de pengene. Her får vi begge deler: Vi får artilleriammunisjon samtidig som vi bygger industri, sier Vedum.

Nammo-sjefen sier at kontrakten er så omfattende at store deler av deres behov for investeringer kan dekkes gjennom dette.

Kontrakten innebærer at det kan produseres ca. 25.000 nye, langtrekkende presisjonsartillerigranater, opplyser Brandtzæg til NTB.

Nasjonal beredskap og Ukraina-støtte

Eksperter har pekt på at krigen kan bli avgjort av om det er Vesten eller Russland som raskest klarer å øke produksjonen av våpen og ammunisjon.

Det er tidligere meldt om at Russland har problemer med sine forsyninger, og har forsøkt å importere fra land om Nord-Korea.

– Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for ammunisjon, og norske Nammo spiller en betydelig rolle for Nato-landene og i vestlig ammunisjonsproduksjon, sier Vedum.

– Med denne bestillingen bidrar regjeringen både til vår nasjonale militære beredskap og til å tilrettelegge for å opprettholde vestlig støtte til Ukraina gjennom å styrke vår egen våpenproduksjon sier Vedum.

Kontrakten må godkjennes av Stortinget. Norge er blant landene som har gitt artilleriammunisjon til Ukraina.

– Bestillingen innebærer at vi framskynder bestillinger på ammunisjon til vårt nasjonale forsvar. Det vil bidra til at vi bygger opp våre beredskapsbeholdninger raskere og samtidig gi den norske bedriften Nammo bedre forutsigbarhet for å kunne gjøre ytterligere investeringer i produksjonskapasitet, sier Gram.

Nammo styres fra hovedkontoret på Raufoss og har 2.700 ansatte i 11 land.

– Vi er svært fornøyd med at regjeringen nå foreslår å anskaffe ammunisjon fra Nammo i størrelsesorden 2,6 milliarder. Dette gir oss mulighet til å øke produksjonskapasiteten vår og gir oss nødvendig sikkerhet til å plassere bestillinger hos våre underleverandører for å sikre fremtidige leveranser, sier Brandtzæg.

(Saken er oppdatert kl. 12.20, med antall granater som vil bli produsert).

Les også: 

Høyre vil øke forsvarsbudsjettet «relativt mye», men det handler om småpenger

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.