Erna Solberg starter sin sommerturné i ny Høyre-buss i Oslo 3. august 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Mindre enn et døgn etter at Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup sa til Klassekampen at partiet hverken vil ha eksportbegrensning eller pristak på strøm, kommer det litt andre toner fra Høyre-leder Erna Solberg.

Den tidligere statsministeren sier onsdag ettermiddag til NTB at Høyre vil øke strømstøtten til 90 prosent av alle kostnader over 70 øre fra 1. september, og at hun gjerne ser at Stortinget hasteinnkalles i ferien for å vedta noe slikt.

Solberg poengterer at staten i praksis tar penger fra befolkningen:

– Staten tar inn veldig mye penger på strøm for øyeblikket. Dette er en inndragning av penger fra norske familier, sier Solberg til NTB.

Utenlandskabler har vært lite nevnt i den offentlige debatten om de norske strømprisene, mens hyppig nevnte faktorer inkluderer Ukraina-krigen, fyllingsgraden i magasinene, gassprisen og lite vind i Europa.

Til tross for disse omstendighetene lå det etter Ernas oppfatning an til lavere strømpriser denne sommeren:

– Alle trodde det ville bli lavere priser og mindre forbruk i sommer, men prisene har blitt høyere, særlig på Sør- og Vestlandet. Derfor går vi inn for 90 prosent allerede fra september av, sier hun.

Hennes svar på denne angivelig uventede situasjonen er altså å hasteinnkalle Stortinget:

Solberg åpner nå for å hasteinnkalle Stortinget, slik også SV, Rødt og Frp har gått inn for, dersom det trengs for å få forslaget vedtatt.

– Hvis regjeringen trenger et vedtak fra Stortinget på dette, så er vi forberedt på å lage et ekstraordinært møte på Stortinget, sier Høyre-lederen.

Slik tar Erna noe av oppmerksomheten vekk fra utspillet til Astrup, som utløste mange sinte kommentarer i sosiale medier, der blant andre Finansavisens tidligere journalist Kjell Erik Eilertsen filleristet Høyre for strømpolitikken.

Samtidig tar hun utspillet fra Astrup i et slags forsvar:

– Hadde dette bare vært spørsmål om folks økonomi, så hadde ikke makspris vært noe problem. Men hvis det er snakk om at det kan bli strømrasjonering til høsten, så hjelper jo ikke makspris, sier Solberg, som mener strømstøtte gir et bedre insentiv til å spare på strømmen.

Etter den tidligere statsministerens oppfatning er det problematisk at strømmen er billigere nordafjells:

Samtidig er Norge preget av en enorm forskjell i strømprisene i nord og sør. Det må det snarest gjøres noe med, mener Solberg.

– Vi må bygge ut de flaskehalsene vi har raskest mulig. Her må vi sette alle kluter til. For det er også en ulempe med veldig lave strømpriser. Vi har mange kraftprosjekter, særlig i nord, som kan bidra til flere industriprosjekter. Men problemet er at disse kraftprosjektene ikke blir realisert når strømprisen er så lav, sier Høyre-lederen.

Mandag skal Stortingets presidentskap ta stilling til en eventuell hasteinnkalling, opplyser NTB.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.