Norges klimaprinsesse Lan Marie Nguyen Berg mener hun har funnet løsningen på den usikre tiden vi lever i. Krig, økende renter og strømkrisen blir nevnt. Løsningen er «samhold og solidaritet», ifølge Berg.

Berg har skrevet en kronikk i Dagsavisen. Stortingsrepresentanten for MDG peker på at Europa også tidligere har vært rammet av krig og frykt for atomvåpen.

Men krig har blitt erstattet med samarbeid. Murer har blitt erstattet med åpne grenser. Opprustning med nedrustning. Uansett hva slags mareritt Putin prøver å skape med sin krigsmaskin, vil de aldri bli mektigere enn drømmene om frihet, demokrati og fred som vi i Europa kan tilby.

Dette stemmer for øvrig. Men det er tross alt over 82 år siden Norge ble angrepet av en annen nasjon. Frykten for atomkrig var reell i min barndom.

Men frykten for dagens politikere er langt høyere, og mer reell. MDG og andre partier har ført oss inn i denne krisen, og de viser ingen tegn til å endre kurs. Krigen i Ukraina er tross alt nokså langt fra Norges grenser.

Man kan mene hva man vil om det var riktig eller ikke av NATO å engasjere seg i denne krigen. Men det var ingen som tvang NATO til dette, de valgte det selv. Norge brøt med en eldgammel regel om å ikke levere våpen til et land i krig. Biden bryr seg om grensene til Ukraina, mens han totalt ignorerer USAs egne grenser.

Fellesnevneren for krisene vi står i er knapphet på ressurser. Og enten det er global oppvarming, svekket matsikkerhet, sosial ulikhet, tap av natur, eller konsekvensene av Putins krigføring, er løsningen mer rettferdig fordeling og mer samarbeid.

Rettferdig fordeling? MDG vil ta så mye som mulig av pengene fra folk som faktisk jobber og betaler skatt, og dele dem ut til folk som ikke gidder. Rettferdig?

De vil tømme land som pleide å fungere greit, til land som aldri har fungert. Korrupte land styrt av diktatorer. Rettferdig?

Hva mener hun egentlig med samarbeid? Mer globalisme? Mer klimagalskap? Er det dette «fellesskapet» hun tenker på? Det falske fellesskapet mange av oss aldri har meldt oss inn i?

Berg nevner at 400.000 norske husholdninger sliter økonomisk, men innrømmer ikke at slike som henne har påført oss katastrofen. Den tynne kritikken av regjeringen smuldrer bort, når man leser hennes merkelige innlegg.

Omfordeling og ren globalisme er løsningen, mener Lan Marie Berg.

Samtidig som vi fordeler ressursene bedre her hjemme, må vi bidra til det globale fellesskapet. Hvis privilegerte land som Norge velger en navlebeskuende, nasjonalt orientert strategi, blir krisene verden nå opplever uløselige.

Siden norske politikere har ødelagt norsk økonomi, så må vi dele ut resten av det vi har igjen til en stakkars verden. «Omfordeling» er som kjent bare et kallenavn for ran på høylys dag, av de som faktisk gjør noe nyttig. Ofrene er den foraktede middelklassen som har bygd opp demokratiet og hele den økonomiske suksessen. Slik vokser den nye føydalismen fram.

Vi skal ikke eie noenting, og vi skal være lykkelige!

Den nye føydalismen: Eiendomsretten under angrep, friheten skal fjernes

MDG har følgende holdninger til energikrisen, skriver Berg:

  • at vi bør dele ut statens økte inntekter fra høye strømpriser flatt til alle, istedenfor å gi mest penger til de som bruker mest strøm og som ofte har mest penger fra før,
  • at vi bør legge opp til mer investeringer i solenergi og havvind, istedenfor i nye olje- og gassinstallasjoner,
  • at det er bra at vi har et energisystem som er tett koblet sammen med det europeiske,
  • og at vi bør dele på de ekstraordinære inntektene fra høye olje- og gasspriser.

Man blir matt. Norske bedrifter går konkurs. Her i Rogaland, et fylke som produserer enorme mengder av energi, er konkursene sterkt stigende. Hittil har det mest handlet om småbedrifter, inkludert matprodusenter. Men snart faller de store.

Vi trenger ingen strømstøtte. Dette er bare tilbakebetaling av noen prosent av det vi har blitt ranet for av våre svindlere som kaller seg politikere. De er valgt for å representere norske velgere, men gir blaffen i oss, for Europa og Verden er så viktig for dem.

Rødt og Frps krav om å alltid prioritere Norges interesser først i strømkrisen, kan kanskje gi kortsiktige gevinster for Norge. Men hvis mange land følger det eksemplet, kollapser grunnlaget for at Europa har nytt 70 år med fred og stabilitet.

Norge burde selvsagt være første prioritet for en norsk stortingsrepresentant. Alle land burde først og fremst sikre sin egen økonomi og trygghet. Men slike tanker defineres vel nesten som høyreekstremt i 2022.

Putin har all skyld, mener Berg. Hun skiller seg ikke ut fra massemediene og andre politikere. Men det er bare bullshit.

Også jeg fordømmer invasjonen av Ukraina, og selvsagt påvirke krigen europeisk økonomi. Men det var da ikke Putin som tvang Merkel til å legge ned alle sine kjernekraftverk? Det var ikke Putin som lot woke ideologi som kritisk raseteori og LBGTQ-marinade invadere vestlige skolebarn?

Det var ikke Putin som fikk norske politikere til å knytte oss til det europeiske energimarkedet. Det var ikke Putin som ranet norske forbrukere og sørget for at norske bedrifter sliter med å overleve.

Også vi i Norge må ta inn over oss at det er grenser for hvor mange gratispassasjerer Europa og verden tåler.

Går det an å skrive noe slikt, uten å erkjenne at hun selv er en av de mest kostbare gratispassasjerene, og hele Stortinget hvert eneste år innfører mange tusen nye gratispassasjerer i form av innvandring?

Hva med de 40 milliardene som blir delt ut i bistand hvert år? Det er ikke nok, ifølge MDG.

MDG mener at Norge bør sette de ekstraordinære olje- og gassinntektene inn på et solidaritetsfond: til gjenoppbygging av Ukraina, til fornybar energi i Europa, og til å hjelpe verdens fattigste land som rammes dobbelt av krisene.

Hvor mye støtte fikk Norge under oljekrisen? Var det noen tyske eller franske politikere som argumenterte for å hjelpe oss den gangen?

At statens inntekter har økt voldsomt er riktig. Men som hun selv skriver: Det er i stor grad norske husholdninger som betaler regninga for festen. Nevnte hun husholdningene kun for å demonstrere hvor lite hun bryr seg om vanlige folk?

Berg snakker om flyktninger, og kritiserer at regjeringen ikke gir mer i bistand. Samtidig ønsker hun å nekte for å åpne nye oljefelt, for da kan klimaet forverres.

For energi har vi jo så mye av i dagens Europa. Disse klimakrisene hun frykter: Hvor er de? Uansett hvor stor den økonomiske katastrofen er, så endrer ikke klimafanatikerne sin holdning.

Å klare å dele i vanskelige tider, er lakmustesten vi vil stå overfor i dette tiåret. Krisene vi står i kan være en omvei – men også en snarvei – til en bedre verden. Akkurat nå bør Norge levere den gassen vi kan for å bistå Europa. Vi må samtidig begynne å bruke våre dyrebare hoder, kapital og arealer på fornybar energi.

Fornybar energi har vært forsøkt av mange land i flere tiår, og resultatene er ikke gode, for å si det forsiktig. Men i Norge så skal vi jo redde verden, så vi må bare kjøre på.

Forverrer vi klimakrisen, river vi i samme slengen ned alt annet vi forsøker å få til.

Hvis vi ved å forverre klimakrisen kan forhindre alt MDG forsøker å få til, så melder jeg meg frivillig. En stor del av Oslos befolkning, som har levd under galskapen til Berg og hennes parti i noen år, vil sikkert også stille opp.

De siste årene har investeringene i olje og gass vært det mangedobbelte av investeringene i fastlandsindustrien. Det er hovedårsaken til at det grønne skiftet i Norge går for sakte.

Det er også grunnen til at Norges soleklart mest lønnsomme industri håver inn flere hundre milliarder kroner, og fyller opp den statskassa som blir sløst bort av Berg og hennes kollegaer på Stortinget.

Vi som sitter på Stortinget i dag har et tungt ansvar.

Men de fleste ignorerer jo ansvaret. Alle de sakene om pendlerboligene viser jo litt av hvilke ledere vi liksom har valgt oss. Vi ledes av en gjeng med politikere som enten er onde, dumme eller korrupte. Konsekvensen er tragisk for mange bedrifter og familier.

Samhold og solidaritet må være overskriften på dette tiåret.

Personlig vil jeg helst slippe unna alt som Berg beskriver som samhold og solidaritet. Jeg bryr meg mer om hvordan naboen har det enn om en afrikansk diktator trenger nytt privatfly.

Krisene vi opplever er alltid skapt av håpløse politikere. Løsningen kan ikke komme fra de samme politikerne, som faktisk er mest opptatt av å øke hastigheten mot avgrunnen.

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.