Overfor Dagbladet slår statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast at utenlandskablene kunne vært kuttet, men at regjeringen valgte samarbeid, og at råderetten består.

– Absurd, sier energipolitisk talsmann i FrP, Marius Arion Nilsen.

– Norske politiske myndigheter har bestemt hvordan kraftsystemet fungerer. Det gir gjensidige fordeler både for Norge og landene vi er tilknyttet. Hvis råderetten beskrives som at vi kan kutte utvekslingen, mener jeg det ikke vil være i vår interesse. Vi kunne ha gjort det, men det ville hatt store negative effekter på pris, forsyningssikkerhet og politisk og sikkerhetspolitisk samarbeid.

Det sier statsminister Støre på spørsmål fra Dagbladet om Norge har selvråderett over kraften. Så legger han til:

– Norge har ikke valgt å gjøre det, vi har benyttet råderetten vår til å ha det samarbeidet, sier Støre. (Dagbladet)

Han hevder videre at kraftutvekslingen tjener Norge.

– Kraften flyter begge veier. Det tjener Norge godt over tid. Jeg mener vi både har avtaleforpliktelser, men også tunge norske interesser som gjør at vi skal ivareta det. Du spurte om vi har kontroll over kraften; ja, det har vi. Vi har valgt det systemet vi har, og det er godt av flere grunner. Både for måten vi disponerer kraften vår, det gir oss forsyningssikkerhet, og at vi har et politisk fellesskap med landene vi er knyttet til, sier Støre.

– Absurd

I artikkelen refererer Dagbladet til hva Støre og Arbeiderpartiet sa og gjorde i 2018:

– Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, sa Støre til NTB i mars 2018.

Arbeiderpartiet stemte deretter for Acer sammen med blant annet Fremskrittspartiet og de daværende regjeringspartiene. FrP har nå snudd i energipolitikken etter at de forlot regjeringskontorene.

FrPs nåværende energipolitiske talsmann, Marius Arion Nilsen blir nesten målløs:

Jeg er nok ikke den eneste som ofte sliter med å forstå hva statsministeren faktisk mener i ulike saker, men dette tar virkelig kaka. Det er absurd av Støre å påstå at Norge med dagens regjering har selvråderett over kraften når han samtidig erkjenner at man har frasagt seg den politiske kontrollen, sier Marius Arion Nilsen (FrP) i energikomiteen, og trekker pusten:

– Tar vi statsministeren på ordet, er det i så fall kode rød for den nasjonale selvråderetten over kraften.

– Kode rød (Dagbladet)

Les også:

Milliardær med kraftsalve mot stortingspartiene: – De har knelt for et grønt skifte, men ikke skjønt hva som trengs av råvarer

Ap uten kraft i kjernekraftdebatten

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.